2024. május 3. - Tímea, Irma

Atomerőmű-turizmus

Bár a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű üzembe helyezése (2003) és működése ellen több osztrák és cseh környezetvédelmi szervezet is éveken keresztül erőteljesen tiltakozott, a vitatott létesítmény manapság egyre vonzóbb idegenforgalmi látványossággá vál
2008. január 27. vasárnap 17:38 - Hírextra
Míg számos neves dél-csehországi műemlék látogatottsága már néhány éve stagnál, a Temelíni Atomerőműé folyamatosan emelkedik. Hasonló turisztikai célpont a régebbi dél-morvaországi Dukovany Atomerőmű is. A tavalyi évben Temelínt 26.875-an, míg az 1994-ben üzembe helyezett Dukovanyt 28.818-an keresték fel - közölte Petr Spilka, a Dukovany Atomerőmű szóvivője. Megjegyezte: ez több, mint a neves regionális múzeum látogatottsága Cesky Krumlovban. Tekintettel a növekvő érdeklődésre a két atomerőmű tulajdonosa, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) az idén első ízben saját standot nyitott és működtetett Regiontur nemzetközi idegenforgalmi kiállításon januárban Brünnben.

"Ez kitűnő üzleti húzás volt. Az iparilag fejlett országokban ma már szinte természetes, hogy a nagy cégek bizonyos üzemeiket a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszik. Az ilyesmi minden cégnek jót tesz" - mondta újságíróknak Tomio Okamura, a cseh utazási irodák szövetségének szóvivője.

Temelínt éppen öt éve helyezték üzembe, s látogatásától az sem riasztja el az embereket, hogy a környezetvédők szerint az erőmű nem biztonságos. Ugyanakkor a szakértők azt állítják, hogy semmi ok sincs az aggodalomra: szerintük Európa egyik legbiztonságosabb atomerőművéről van szó.

"Nem tudom, helyénvaló-e, ha a Temelíni Atomerőművet már idegenforgalmi látványosságnak minősítem. Minden bizonnyal azonban egyedi műszaki érdekesség. A növekvő számú látogatót is elsősorban a műszaki és a biztonsági megoldások érdeklik" - állítja Milan Nebesár, a Temelíni erőmű szóvivője.

A kimutatások szerint a két cseh atomerőmű iránt elsősorban a diákok érdeklődnek. A látogatók 26 százalékát a szomszédos osztrákok teszik ki.

"Ennek nagyon örülünk. Ha ugyanis az osztrákok felkeresik Temelínt vagy Dukovanyt, láthatják, hogy a környezetvédők kritikái megalapozatlanok" - jegyezte meg Spilka. Kifejtette: az atomerőműveket csak 15 éven felüli személyek látogathatják meg, s minden csoport szigorúan csak a kijelölt útvonalakon és felügyelet mellett közlekedhet.

A Temelín és Dukovany iránti érdeklődés jól lemérhető az egyre nagyobb számú "atomerőműves" ajándéktárgyon, képeslapon és más szuveníren is. Ezekből egyre több van Dél-Csehországban.
Mindezek ellenére a turisztikai szakemberek és környezetvédők ma is azt állítják, hogy a Temelíni Atomerőmű hosszabb távon sokat ártott a régió idegenforgalmának. "Senki sem kíván napokat eltölteni az atomszörny árnyékában" - nyilatkozta a közelmúltban Monika Wittiová a Dél-csehországi Anyák környezetvédő szervezettől.

Csehországban az utóbbi években néhány más nagy ipari konszern is üzemei látogatására invitálja az érdeklődőket. Nagy az érdeklődés például a Vítkovicei Vasmű, vagy az ugyancsak észak-morvaországban lévő bányaipari múzeum iránt, amely még működő tárnák meglátogatását teszi lehetővé az érdeklődőknek. "Azok a helyek, ahol éppen folyik a munka természetesen nem látogathatók. Más helyek azonban igen. Az érdeklődés nagy, különösen a fiatalok részéről" - állítják a két cég képviselői.

A műszaki emlékek iránti érdeklődés növekedésére Prága is reagált, s folyamatosan látogathatóvá teszi a város alatt elterülő technikai berendezéseket, vízműveket, csőpostát és más, közérdeklődésre számot tartó dolgokat, helyeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását