2024. március 29. - Auguszta

Itt a BUKK!

A Múzeumok éjszakáján mutatkozott be a számos kulturális szervezetet, illetve művészt tömörítő Budapesti Kulturális Klaszter (BUKK); a kisföldalatti vonalán szervezett programok nyitányaként a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót.
2009. június 21. vasárnap 07:10 - HírExtra
"A BUKK hasonló módon gondolkodó, hasonló eszmeiségű szervezeteket tömörít egy laza, szabad egyesületi formában" - mondta Batta András, a BUKK elnöke, a Zeneakadémia rektora.
    
Hozzátette, hogy az alulról jövő, spontán kezdeményezéshez számos kulturális intézmény csatlakozott, és már az első megbeszélések alkalmával megannyi ötlet született arról, hogyan lehetne párosítani a különféle művészeti ágakat, új, izgalmas élményeket nyújtva így a közönségnek.
    
A BKV bevonása kapcsán Batta András a tömegközlekedési hálózatot egy érrendszerhez hasonlította, ami biztosítja az összeköttetést a város egyes pontjai, illetve a különféle kulturális programok között. "A BKV segítségének hála létrejött egy földalatti mozgalom, aminek keretében különböző szervezetek és művészek mutatkozhatnak be" - emelte ki.
    
Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója örömét fejezte ki, hogy a 115 éves kisföldalatti az este folyamán a művészet helyszínévé válik.
    
"A múlt kulturális örökségével, a jelen művészetével és egymással találkozhatunk ezen a programon" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Múzeumok éjszakájához a vállalat azzal is csatlakozik, hogy megnyitja a BKV Múzeumában Hajnal András fotóművész Párizs-Budapest, élet-képek a föld alatt című, városképeket bemutató kiállítását. 
    
Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettese úgy vélekedett, hogy a budapesti kulturális élet főszereplőit tömörítő, alulról jövő kezdeményezés mindenképp hasznos a fővárosnak, hisz egy város kulturális élet nélkül nem lehet sikeres.
    
A kisföldalatti vonalán este 6 és 11 között olyan programokat szerveztek, mint a Hólyagcirkusz performanszai a Hősök terén, jazzkoncert az Oktogonon, komolyzene a Vörösmarty utcánál, vagy a színház legsikeresebb darabjaiból előadott részletek a Merlin Színháznál.
    
A Deák téren az Oltalom Karitatív egyesület jóvoltából Bekő Judit festőművész vezetésével hajléktalanok készítenek portrét a jelentkezőkről, illetve bemutatják irodalmi, zenei alkotásaikat. 
    
A Bajcsy-Zsilinszky úti megállóban rendezett Pop Up Budapest elnevezésű rendezvény célja a fővárosban élő külföldiek bevonása a budapesti underground kultúrába, illetve kulturális párbeszéd kezdeményezése az itt élő külföldiek és nem külföldiek között.  
    
A koncertekkel, kiállításokkal és filmvetítésekkel színesített program részeként, a Pocket Guide túra keretében a külföldiek egy kalandtérkép és egy elektronikus útikönyv segítségével ismerkedhetnek meg a város rejtett kulturális kincseivel. 
    
A BUKK célja, hogy a város közösségi helyszíneit, köztereit  a kulturális, összművészeti programok tereivé alakítsa, bevonja Budapest lakosait újszerű kulturális élményekbe, valamint, hogy izgalmasabbá, életrevalóbbá, szerethetőbbé tegye a várost - derül ki a szervezők tájékoztatójából. 
    
Az alapítok között található többek között a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Mai Manó Ház - Magyar Fotográfusok Háza, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását