2024. április 24. - György

Megtalálták a köszvény okát

Egy rosszul működő gén miatt hiányzó szállítófehérje okozza sok esetben a köszvényt - állapították meg amerikai kutatók tizenkét ezer ember genetikai adatainak elemzése alapján.
2009. június 19. péntek 18:35 - HírExtra
A köszvény fájdalmas ízületi gyulladással járó betegség, melynél a húgysav sója (nátrium-urát) nem ürül ki, koncentrációja megemelkedik a vérben, majd kristályok formájában kirakódik.

A Johns Hopkins Egyetem orvosi karának kutatói szerint az ABCG2 jelű gén irányítja egy fehérje képződését, amely a húgysav sejtekből való eltávolításában játszik szerepet. Kutatásuk során kísérleti állatmodellt, génmódosított békapetesejteket vizsgáltak. Anna és Michael Kottgen kutatásvezetők szerint a szóban forgó gén hibája okozhatja az anyagcserezavart az érintett európai gyökerű emberek mintegy tíz százalékánál.

A kutatók úgy vélik, az újonnan megtalált gén és fehérje a gyógyszerkutatás reménykeltő célpontja lehet. Az új stratégiában ahelyett, hogy a húgysav termelődését próbálják csökkenteni például szigorú étrenddel, a vegyület kiválasztását, vérből való eltávolítását gyorsító szer készülhet - olvasható az EurekAlert című tudományos portálon (http://www.eurekalert.org).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását