2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem tudják a magyarok, milyen védőoltást kaptak

A magyarok jelentős része nincs tisztában azzal, milyen oltásokat kapott gyermekkorában - állapította meg az Egészségtudatos Utazásért Program online felmérése.
2009. június 18. csütörtök 06:30 - HírExtra
A válaszadók közel egynegyede nem tudta, kapott-e hepatitis elleni védőoltást, a beoltottak egyharmada pedig nem tudta megmondani, hepatitis A vagy B védőoltást kapott-e.

A megkérdezettek többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen oltásokban részesült gyermekkorában és utazásai során, ezért nehéz az orvosnak eldönteni, a páciensnek mire van szüksége.

Fontos lenne az oltási könyv megőrzése és figyelemmel követése, amely hasznos információkat biztosít az utazási oltásokat ajánló szakorvosoknak.

Nagyon sok olyan betegség van, amely ellen csak átmeneti védelem szerezhető, így az oltásokat újra kell ismételni.

A 2006-os kötelező oltási rendszer szerint a hathetes kisbabák megkapják BCG-oltásukat, majd következik a mai oltási naptár szerinti többi vakcina. A mostani felnőtt korosztály túlnyomó része még nem ebben a rendben lett beoltva, így érdemes életkor alapján utánanézni a korábbi évtizedekben kapott kötelező oltásoknak.

A rendszeresen utazóknak érdemes utánanézni, hogy életük folyamán és gyermekkorukban milyen fertőző betegség ellen lettek beoltva és folyamatosan vezetni kellene az oltási könyvet arról is, hogy felnőttként milyen vakcinákat vettek fel.

Fontos tudni azt is, hogy bizonyos gyermekkori védőoltásokat felnőttkorban, az utazás előtti tanácsadás alapján - a kockázat figyelembevételével - ajánlott megismételni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását