2024. május 16. - Mózes, Botond

Nagy a baj? A Nyugat sem tud mit kezdeni a cigányokkal

Olaszország után Németországban is egyre több gondot okoznak az oda bevándorolt, munka és fedél nélkül élő cigányok. A tömeges "inváziót" tehát még a fejlett nyugati országok is képtelenek kezelni, így hogy várhatnák el tőlünk, hogy meg tudjuk oldani azokat?
2009. június 17. szerda 07:45 - Kesjár Norbert
Nagyon úgy tűnik, hogy az európai cigányság problémáit egyetlen ország sem tudja megoldani. Sem a közép-kelet-európai, sem a balkáni, sem pedig a nyugati országok nem tudják hatékonyan kezelni a területükön élő roma népességgel kapcsolatos gondokat.

A „forrásországok”

Az európai cigányság túlnyomó része a mi térségünkben él. A visegrádi országokban (kivéve Lengyelországot), Romániában és a Balkánon már évszázadok óta megoldhatatlan probléma a teljesen eltérő kultúrájú és életmódot folytató cigány népesség eredményes integrálása a többségi társadalomba.

Az utóbbi néhány évben felerősödtek a gondok: a növekvő munkanélküliség, az erőszak és a bűnözés mindennapossá válása kiélezi a többségi társadalommal való konfliktusokat. A gazdasági válság is hatványozottan érintette a roma népességet és felerősítette a velük szemben meglévő ellenérzéseket. Ezeket a gondokat csak tetőzi a különböző kormányok impotenciája, az, hogy gyakorlatilag egyik ország politikai vezetése sem tud kidolgozni átfogó programot a helyzet javítására.

A kormányok részéről csak egy-egy, megkésett és marginális jelentőségű válasz született eddig, gondolunk itt a cseh kisebbségügyi miniszterre vagy a magyar Út a munkához programra.

A növekvő társadalmi feszültségek szélsőséges megnyilvánulásokat is felszínre hoztak: több térségbeli országban előretörtek a szélsőséges, illetve a radikális pártok, amelyek leegyszerűsített és radikális válaszokat fogalmaznak meg a cigányok problémáira.

A kilátástalan, beilleszkedést lehetetlenné tevő élethelyzet kialakulása tehát részben a többségi társadalom (és ezzel összefüggésben a mindenkori kormányzat), részben a cigányság terhére róható.

A cigányság pedig úgy védekezik, ahogy tud: vagy az állam által nekik juttatott segélyeken tengődnek vagy a bűnözés felé fordulnak vagy elhagyják az országot és a szebb jövőt kínáló Nyugat felé fordulnak.

Olasz táborok, német kényszerlakhelyek

A kivándorló kelet-európai romák elsődleges célpontjai a következő országok: Németország, Olaszország és Spanyolország. (Korábban a tengerentúlra, főként Kanadába emigráltak, de újabban már inkább már csak az előbb említett országokat részesítik előnyben.)

A legújabb kori népvándorlás térségük 2004-es, illetve Románia 2007-es, Európai Unióhoz való csatlakozásával új lendületet vett.

Az egyik legkedveltebb célország: Olaszország. Itália a kelet-európai romák Mekkája volt egészen a legutóbbi időkig. Csak Róma mellett – óvatos becslések szerint – több mint 100 ezer hajléktalan roma él különböző alkalmilag összetákolt táborokban. Körükben hatalmas a munkanélküliség, majdnem mindegyik család segélyekből él.

A cigányok betelepülése nyomán megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma is, olyanannyira, hogy maga Silvio Berlusconi kormányfő is az illegális bevándorlás elleni szigorúbb küzdelemre szólított fel. Maroni belügyminiszter a közelmúltban ismertette a biztonsági csomagtervet, amely szerint „a bevándorlóknak legalább minimáljövedelemmel és tisztességes lakással kellene bírniuk”, különben kitoloncolják őket. (S bár nagy a kormányon a politikai nyomás, a belügyminiszter határozottan cáfolta, hogy a tömeges kiutasításon gondolkoznának.)

A kelet-európai romák másik célpontja Németország. Itt is a főváros, Berlin körül
telepedtek meg és hasonló problémákat hoztak magukkal, mint az „olasz társaik”. Berlinben először a helyi baloldali csoportocskák vették védelmükbe az utcákon kolduló és a parkokban lakó román cigányokat, s többszöri illegális lakás-, illetve templom(!)foglalás után végül szereztek számukra egy menekültszállást. A romák azonban ezt nem díjazták, s többszöri győzködésre sem mentek oda. A városvezetés azonban megelégelte ezt a helyzetet és végül fejenként 250 eurót ajánlott fel arra, hogy elhagyják az országot.

Az EU régebbi tagállamai egyébként is minden eszközt bevetnek, hogy kiszorítsák területükről a szakképzetlen, munkanélküli, hajléktalan cigány tömegeket. Az egyik eszköz a Szerbiával megkötött ún. toloncegyezmény, amely egyik oldalról a szerb állampolgároknak ad vízumkönnyítést, másik oldalról – az előbbi ellentételezéseként – pedig lehetővé teszi a Szerbiából illegálisan kivándorolt – főként roma – polgárok hazatoloncolását.

Persze Szerbiát ezt teljesen felkészületlenül érte, és a szerb kormány is igyekszik „továbbpasszolni” ezeket az embereket az ország határaihoz, elsősorban a Vajdaságba, s onnan pedig ki tudja, hová vándorolnak majd tovább.

Talán Magyarországra?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

mara335
2009. június 19. 21:57
bony addig amíg így szaporodik a cigányság és ameddig elmennek lopni mint hogy dolgozzanak addig a mi országunkban nem lesz rend.Igaza van ztboy-nak nagyok az arányok.És ne mond hogy nem kapnak munkát mert ha valakit otthon meg eszi a kosz annak hiába adnának munkát ott sem lehetne hasznát venni.Amelyik cigánynak esetleg van kertes putrija fejtetőig áll a gaz a kertjében.Érted a lényeget?
mara335
2009. június 19. 21:50
Hát az biztos hogy buta és igénytelen népség.Magyarország kártevő. Beilleszkedni nem tudnak és nem is akarnak.Táncolni és gyereket csinálni /sajnos/ képesek csak. Ja és a markukat tartani!!
ztboy
2009. június 19. 13:37
Kedves bony!
1. Mennyi a cigányok közt a többgyermekesek aránya? És mennyi a magyarok közt?
2. Mennyi a cigányok közt a dolgozók aránya? És mennyi a magyarok közt?
3. Mennyi a cigányok közt a bünözők aránya? És mennyi a magyarok közt?

Ez 3 egyszerű kérdéspár. A válaszokból kiderül, hogy ki és mit szít....
bony
2009. június 19. 12:59
Tiszelt Kesjár Norbert!!!!!
Nem kéne mindenkit egykalap alá venni ert nem minden cigány munka kerülö nagyon sokan ugyan ugy élnek mind a többi ember társai!biztos hogy vannak olyanok is amilyeneket ön leirt de nem kéne általánositani mert ez sértö a ziszteségesen élö romákra nézve egyébként minden nezetiségben megtalálhato az aljanép nem de? ztboy az autópályát amin ön is jár a kocsijával azt ök ill:a cigányok épitik .de akkor a magyar nöknél is szabályoznikell mert a hol lakom a csajszi 35-éves 7 gyereke van na ehez mitszol nem kell itt szitani a tűzet anélkül is van elég gond az országban nem a külföldel kell törödni hanem a mi kis országunkal azt kell helyre hozni!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ztboy
2009. június 19. 10:05
Azt Custer tábornok mondta.....

1. Kényszermunkára kell vinni őket a segíííííly helyett ( pl.: földhordás az autópálya építéseknél, a gátépítéseknél, szemétszedés, parlagfű kaszálás, stb.... )
2. Törvénnel szabályozni a szaporodásukat: 1 cigány nőnek csak 1 gyereke születhet, a szülés után sterilizálni a nőt és az apát is!
3. Ha ez nem tetszik nekik, akkor hazatelepíteni Indiába őket.
szamuráj
2009. június 19. 09:00
Amerikában a demokrácia hazájában, meg oldották az indián kérdést. Követni kell a példájukat.
Baffalo Bill mondta: " A halott indián a jó indián"
és ő müködtette a legnagyobb indián cirkuszt egész Amerikában!
malkom
2009. június 18. 12:49
Azokat, akik nem tudtak eddig beilleszkedni, ezalatt elsosorban az itt szokasos nepessegnovekedest ertve, vissza kell minositeni illegalis bevandorloknak es igy kell kezelni oket. De elotte meg az erdekkepviseletukkel egyetertesben megprobalni gazdasagi szabalyozok utjan kezelni ezt a rasszista agressziot. Atmenetileg serifsegeket kell letrehozni egyes regiokban vegyes osszetetelben, ezzel is csokkentve a munkanelkuliseget.
anglia51
2009. június 17. 10:47
Nocsak! Tudomásom szerint egyik országban sem az MSZP a kormányzó párt! Akkor hogy lehet, hogy mégis problémájuk van a cigányokkal? Merthogy nálunk az okos észt-osztók egyfolytában az MSZP-t okolják a helyzet miatt!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását