2024. május 14. - Bonifác

"Csak a Fidesz tud segíteni a cigányság baján"

A Fidesz roma származású országgyűlési képviselőjével, Farkas Flóriánnal beszélgettünk a választási eredményekről, a Jobbikról és a magyarországi cigányság helyzetéről.
2009. június 14. vasárnap 16:59 - Kesjár Norbert
Képviselő úr, hogyan értékeli az európai parlamenti választás eredményét?

Úgy gondolom, hogy ez felér egy népítélettel. Bevallom, előzetesen magasabb részvételre számítottam, de valószínűleg a kellemetlen időjárásnak is betudhatóan végül az európai átlagnál kevesebben mentek el.

A Fidesz elsöprő győzelmet aratott, erre számítottam, ezt tapasztaltam én is országjárásom során. Én végigmentem minden régióban és ugyanazt az elszántságot láttam cigányokon és nem cigányokon egyaránt.

Az MSZP megérdemelte ezt a történelmi vereséget. Ha a szocialista párt nagyon rövid időn belül nem kezdi el figyelembe venni a népakaratot és nem adja meg a lehetőséget arra, hogy a nép döntsön, akkor még el is tűnhet a szocialista párt. Az MSZP-nek az új választások kiírásának az élére kellene állnia, megakadályozva ezzel Magyarország további gazdasági és lelki lecsúszását.

A választások egyik legnagyobb meglepetése a Jobbik látványos előretörése volt. Ezzel kapcsolatban mi a véleménye?

Egy sikeres roma politikus
Farkas Flórián 1957-ben született. Iskolái elvégzése után építőipari munkásként dolgozott. 2001-ben beiratkozott az ELTE Állam-és Jogtudományi Kar Politológia szakára, ahol 2005-ben szerzett egyetemi diplomát. 1983-ban kapcsolódott be a roma közéletbe: a Szolnok Megyei Cigány Koordinációs Bizottság tagja, cigánycsalád-segítő, majd az Országos Cigány Tanács titkára volt. 1989-ben választották meg a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének főtitkárává, majd 1991-től a Lungo Drom érdekvédelmi cigányszövetség alapítója, először főtitkára, majd elnöke. 1995-től 1999-ig az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat, majd 1995-től 2002-ig az Országos Cigány Önkormányzat elnöke volt. 2003-ban Cigány Önkormányzatok Országos Szövetsége néven új szervezetet alapított, mely szervezet Szövetségi Tanácsának elnökévé választották.
2001-ben választási együttműködést kötött a Fidesszel és az MDF-fel, ennek eredményeképpen 2002. áprilisban a Fidesz országos listáján szerezte országgyűlési képviselői mandátumát, azóta képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja.
Forrás: parlament.hu
Ha megnézzük a Jobbik előretörésének a területi lefedettségét, akkor láthatjuk, hogy ott erősödtek, ahol általában a szegénység, a nyomor nagyobb, mint az ország más területein. Egy ilyen szociális-gazdasági és morális válságban várható volt, hogy egy ilyen szélsőséges erő teret kap. Ez nemzetközi, európai tendencia. S annak is köszönhető, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták ilyen gyatrán szerepeltek. Ez átrendezheti a politikai térképet Magyarországon.

A Jobbik megerősödését mennyire látja tartósnak?

Egyáltalán nem látom tartósnak, ettől nem tartok. Én azt gondolom, ha elindul itt egy gazdasági fellendülés, illetve ha az emberek jól érzik magukat Magyarországon, tudnak dolgozni, látnak életperspektívát, tudják taníttatni a gyerekeiket és az agresszió csökken, akkor a szélsőséges erő nem kap teret. Magyarország nem befogadókész a szélsőségekre. Jelenleg nincs helyén az ország lelkiállapota, ehhez az kellene, hogy egy új kormány megpróbálja megfékezni az agressziót éskezelni a válságot.

Ha már új kormányról esett szó: egy esetleges Fidesz-kormány esetén várhatóan ön is szerepet vállalna. Milyen konkrét intézkedéseket tudnának megvalósítani?

Egyedül a Fidesz-KDNP-nek volt programja a választás során a szociális-morális válság kezelésére. Orbán Viktor elnök úr eddig is nagyon korrekt módon kezelte az együttműködésünket, így őrá bíznám a munka megszervezését. Én természetesen egy felkérés esetén nem ugranék el.

Ezek szerint a Fidesznek lesz programja a cigányság problémáira is?

Nem lesz, mert már van programja, hiszen ezzel kampányoltunk. Ez a Lungo Drom javaslatai alapján íródott. Csak a Fidesz képes hatékonyan képviselni ezeket az érdekeket is. Nincs más politikai erő, amely az ország, illetve a cigányság baján segíteni tud.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. június 18. 20:51
Úgy tűnik,majd a Jobbik és a Magyar Gárda kezébe veszi a cigánykérdés megoldását:Farkas Flórián lesz a megbízott FŐVAJDA,ő majd rendet teremt!
mara335
2009. június 17. 20:42
Én tudom hogy lehet segíteni a cigányokon. Vissza kell küldeni mindet Viktorral az élen Indiába és mindenki boldog lesz.
nedudgi
2009. június 15. 22:58
Mi lenne ha a kiműveltjeik és a sok kevésbbé kiművelt dúsgazdag cigány is tenne valamit a jóval több szegény cigány érdekében? De inkább azt lehet látni, hogy a tényleges munkát kerülő részük is a szegényeiket sarcolják. De azért az is jó lenne, ha legalább a házuk körüli kis földterületüket megművelnék és nem a dudva meg a szemét fedné azt. Pl. a kocsmázás, a bandázás és tömegverekedéseik helyett!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását