2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy ember, aki megoldja a cigányproblémát

Nemcsak nálunk okoz gondot a cigány népességnek a többségi társadalomba való integrálása. Csehországban van egy ember, aki nemcsak beszél róla, hanem cselekszik is. Nem is akárhogyan!
2009. március 5. csütörtök 07:07 - Kesjár Norbert
A hivatalos népszámlálási kimutatások szerint – hasonlóan a magyarországi helyzethez – Csehországban is csak néhány tízezer roma él. Nem hivatalos becslések szerint viszont a csehországi romák száma sokkal több: mintegy 200 ezer fő körül mozog.

Van gondjuk bőven

Roma emlékhely
Michael Kocáb kisebbségügyi miniszter hosszas tárgyalásokat folytatott a pénzügyminiszterrel, a mezőgazdasági tárca vezetőjével és a különféle roma aktivistákkal arról, hogy hogyan lehetne megoldani az évek óta húzódó roma holokauszt-emlékmű ügyét. A dél-csehországi Lety u Písku-ban, az egykori munkatábor helyszínén évek óta Csehország legnagyobb sertéshizlaldája és húskombinátja működik, amelyet ezidáig egyetlen kormány sem akart megszüntetni, s emiatt nem épülhetett ott fel a roma holokauszt emlékhelye. Kocábnak végül hosszas tárgyalás után sikerült megteremtenie a kompromisszumot: a hizlaldát egyelőre nem számolják fel (mert ezzel legalább négyszáz ember veszítené el a munkahelyét), ám a létesítményt környezetbarát fallal veszik körül, így a közvetlen szomszédságában felépülhet a roma emlékhely is.
forrás: romove.radio.cz
A gazdasági válság hatására még kilátástalanabb helyzetbe kerültek az eddig is nehéz szociális körülmények között élő csehországi cigányok. Az utóbbi időben ugyanis a körükben jelentősen megnőtt az addig is hatalmas munkanélküliség, nagyobb lett a nyomor, a szegénység. A helyzet olyan súlyossá vált, hogy a romák már emigrálással fenyegetőztek. A roma civil szervezetek az elmúlt napokban megpróbálták felhívni a politikusok figyelmét erre a „szociális katasztrófával” fenyegető helyzetre.

A Roma Realia nevű szervezet például Barack Obama amerikai elnöknek címzett levelet adott át az Egyesült Államok prágai nagykövetségén, amelyben hosszan ecsetelték a csehországi romák nehéz helyzetét, és ezzel összefüggésben a „cseh nacionalisták térnyerésére” figyelmeztették az amerikai kormányzatot. A romák ugyanis – rossz életkörülményeik miatt – arra is panaszkodnak, hogy Csehországban továbbra sem ismerik el a roma holokausztot.

„A 2. világháború idején Csehországban két roma munkatábor működött, amelyben csehek látták el a parancsnoki és a felügyelői tisztségeket. Levéltári adatok szerint a két táborban mintegy 500-600 roma halt meg, s több mint 500 személyt koncentrációs táborokba szállítottak. Lety u Písku település mellett, az egykori munkatábor helyén ma is sertéshizlalda áll, s bár az Európai Unió is felszólította Prágát a helyzet rendezésére, ez máig sem történt meg” – írták a levélben.

Segít a rockzenész

Michael Kocáb
A Prágai Válogatott (Prazsky Vyber) nevű rockezenekar frontembereként, emberjogi aktivistaként ismert személyiség már eddig is jelentős közéleti karriert tudhat maga mögött. A szocializmus évtizedei alatt Kocábot többször előállította a rendőrség, zenekarát kitiltották a nyilvános helyekről, a börtönbüntetést pedig csak egy amnesztiának köszönhetően úszta meg. A rendszerváltáskor került szoros kapcsolatba Václav Havellel. Kocáb parlamenti képviselő lett: a szovjet csapatok mielőbbi kivonulását intézte. „Életem eddigi legboldogabb napja 1991. június 25. volt, amikor kikísértem a Prágához közeli katonai repülőtérre Eduard Vorobjov vezérezredest, a hazánkból utolsó megszálló katonaként távozó szovjet középső hadseregcsoport parancsnokát. Búcsúzáskor meg akart csókolni, de úgy néztem rá, hogy visszahőkölt. Kisvártatva elrepült, én meg valósággal száguldottam a Vencel térre, ahol felléptem az Agyő, Vörös Hadsereg örömkoncerten” – írta később a blogjában.
forrás: kocab.blog.idnes.cz
Az áldatlan állapotok rendezésére január végén Michael Kocábot nevezték ki kisebbségügyi és emberi jogi miniszterré. Munkáját azóta közmegelégedéssel végzi, amit az is jelez, hogy másfél hónap után a cseh politikusok népszerűségi listáján már a hatodik helyen áll.

„Sokasodnak a társadalmi feszültségek nálunk is. A gazdasági válság valósággal melegágya a szélsőséges nézetek és cselekedetek elburjánzásának. Két évtizede, a néhai Csehszlovákiában egyetlen pofon nélkül ment végbe a rendszerváltás. Hiszem, hogy a mostani súlyos helyzetben is felülkerekedik a józan ész és az emberség, ezért vállaltam el a miniszteri posztot is” – írta internetes naplójában.

Politikai elemzők szerint Michael Kocáb egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta többet tett, mint elődje két év alatt. Kocáb sikerének titka elsősorban abban rejlik, hogy a romák számára rokonszenves személyiség. Az újdonsült miniszter Václav Havel híveként és eszmetársaként mindig is fontosnak tartotta az emberi jogok, a legkülönbözőbb kisebbségiek esélyegyenlőségének érvényesülését. Kocáb ezenkívül kitűnő zenész, s nemcsak a rock-ot szereti, hanem a cigánymuzsikát is.

Megoldja a konfliktusokat

Kocáb egyik legsikeresebb akciója az volt, amikor lecsillapította a Kolín városában cigányellenes demonstrációra készülő diákokat. A fiatalok amiatt akartak tiltakozni, mert az egyik társukat minden ok nélkül súlyosan bántalmazták a kisváros javítóintézetének kimenőt kapott fiatal, roma származású lakói.

„Konfliktusokat mostanság párbeszéddel lehet leginkább rendezni. Ha erőszakra erőfitogtatással válaszolnak, akkor a helyzet csak tovább mérgesedik” – érvelt a miniszter, s ezzel elérte, hogy békésen hazamenjenek a diákok.

A sikeres békéltető-akció után pár nappal újra szüksége volt minden szakértelmére, mert akkor a rendszeres roma-nem roma összecsapások helyszínén, Litvínovban fajult el a helyzet.

Kocáb a helyszínre sietett, ahol egyből megrohanták a szélsőségesek, akik felrótták neki, hogy a kormány nem tesz semmit azért, hogy megszűnjön ez a tarthatatlan állapot.

A hírhedt lakótelepen pedig cigányasszonyok állták az útját, azt kiabálva, hogy „csak őket telepítik ki, pedig a fehérek sem fizetnek lakbért és közüzemi díjat, s leginkább ők duhajkodnak éjszakánként, de a rendőrök ezek fölött szemet hunynak”.

Kocáb egy gyors helyzetértékelés után néhány óra alatt rendet tett. Kiállt a lakótelep közepére és a következőket mondta:

„Rendszeres járőrözésekkel és más törvényes eszközökkel kiszűrjük az uzsorásokat, a prostik futtatóit és a drogdílereket. Szociális munkásokat küldünk ide és más gettókba, költségvetési és uniós pénzekből közhasznú és más munkalehetőségeket teremtünk. A súlyos szociális gondokkal szembesülőknek is vannak emberi jogaik. A hátralékokat emberségesen kell rendezni! A sok duma és fogadkozás helyett cselekedni fogunk!”

Szavait tapsvihar köszöntötte. Beszéde után máris több csehországi városból kapott meghívást, hogy azokban is csendesítse le a háborgó embereket. Rohác lelkesen vállalja a feladatot, sőt! Kész beköltözni egy hétre az egyik roma nyomornegyedbe.

Magyarországon is szükség lenne rá

Magyarországon nincs kisebbségi miniszter, az ún. romaügyek többsége a munkaügyi tárcánál, illetve a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkárságánál van. A cigányokkal pedig jobb híján a kisebbségi ombudsman foglalkozik elég gyakran.

A minap több roma szervezet írt levelet a miniszterelnöknek, amelyben arra kérik őt, hogy emelje kormányzati szintre a magyarországi cigányság ügyeit. Azt kérik Gyurcsány Ferenctől, hogy nevezzen ki egy roma ügyekért felelős tárca nélküli minisztert, valamint javasolják, hogy működjön a kormány mellett egy ötven tagú roma tanácsadó testület, valamint alakuljon az Országgyűlés emberi jogi bizottságán belül egy romaügyi albizottság.

Ezekből a javaslatokból is láthatjuk, hogy Magyarországon is elemi igény lenne a folyamatos párbeszédre és a problémák mielőbbi, hatékony kezelésére. Ez azonban csak úgy elérhető, ha a teljes politikai elit (kormánypárti és ellenzéki politikusok) és a civil szervezetek együttesen találják meg a kiutat. Mindegy, hogy új pozíciók létrehozásával vagy a meglévők hatékonyabbá tételével érik el. Egy biztos: mindez csak hiteles, széles körben elfogadott és integratív személyekkel valósítható meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását