2024. május 16. - Mózes, Botond

A cigányok kérdése nem kizárólagos romakérdés

A romákkal kapcsolatos kérdéseket nem érdemes kizárólag romakérdésként nézni, a szegénység és a társadalmi kirekesztődés ellen munkahelyteremtéssel és oktatással, valamint a romákat érő diszkrimináció megszüntetésével lehet a leghatékonyabban küzdeni.
2009. május 11. hétfő 22:56 - HírExtra
"Évek óta fújnak egy paternalista, a romákat egzotizáló, a romákat másnak, idegennek bemutató +médialufit+, ami semmit nem mond a valós helyzetről, ami hisztériára épít, és amit sokszor nagyon ügyesen meglovagolnak a pártok, vagy éppen fordítva" - jelentette ki.

A Fidesz vezette kormányzat idején az oktatásban erőteljes elmozdulás történt pozitív irányba, akkor kezdődtek a roma ösztöndíjak, s ennek köszönhetően ma több mint 27 ezer egyetemet, főiskolát és középiskolát végzett, illetve végző roma fiatal van Magyarországon - mondta a politikus.

Az ő képességeik sincsenek egyébként kihasználva, hiszen döntő többségük roma származása miatt nem kap munkát - közölte.Járóka Lívia kifejtette: Magyarországon ma 3 millió ember él szegénységben, kétharmaduk nem roma származású. Valódi, mély szegénységben, amikor a napi betevő falat, vagy a fedél biztosítása is komoly problémát jelent, 700 ezren élnek, közülük viszont már 250-300 ezren tartoznak a romákhoz.

"Mindezt romakérdésként tálalni, és nem pedagógiai, szociális, szakmai és gazdasági kérdésként kezelni, óriási felelőtlenség" - mondta.Járóka Lívia felháborítónak nevezte, hogy a "cigánybűnözésen" és a romákat érő diszkrimináción kívül a közbeszédben nem hallunk másról, miközben az igazán fontos kérdésekről szerinte ma sem beszélünk.

"Miért kezdjük majd a 2009-2010-es tanévet is úgy, hogy Magyarországon még mindig van 3 ezer cigány iskolai osztály, (...) 178 cigány iskola?" - tette fel a kérdést.
Rámutatott: az ilyen elkülönítést az összes európai direktíva kifejezetten tiltja.

Járóka Lívia elmondása szerint a Fidesz-ben az elmúlt egy években oktatás és foglalkoztatás tekintetében megfogalmazódtak azok a lépések, amelyekkel "drasztikus változások" érhetők el pozitív irányban.

A néppárti európai képviselő szólt arról, uniós szinten is szükség van egy közös roma stratégia kidolgozására, amelyhez az Európai Bizottságtól egyértelmű politikai felelősségvállalást vár.

Ennek a felelősségvállalásnak álláspontja szerint a költségvetésekben is meg kell jelennie, hiszen az az összeg amelyet jelenleg az Európai Unióban erre a célra fordítanak, ma még nagyon kevés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 12. 00:59
Gromek amigo,talan jobb is lenne,ha a romak nem
ugatnanak bele a roma kerdesbe mert akkor talan
megoldhato lenne!Make sense?????En ezt inditvanyoztam Kapuvaron evekkel ezelott!
Baradlay
2009. május 12. 00:45
Pontosan a "neveltetesbol"(ez romaeknal nincs)
adodoan a ciganyt nem erdekli a Magyar tarsadalom!
Ok mondtak,mi nem vagyunk magyarok!!!!!!!!!!!!!
Irany India! Mariam millllen jo is lenne!!!!!!!!!!!
Demeter Edit
2009. május 11. 23:34
A cigánygyerekek egy része a neveltetéséből adódóan elmaradottabb első osztályos korában. Sok faluban elsős korában a gyerek még magyarul sem tud. Arról van szó, hogy a képességeikhez mérten hasonló gyerekek közé kerülnek, így az osztályban egy ütemben tudnak tanulni, fejlődni és azután felzárkózni. Ez nem cigánykérdés, ez pontosan annak a megoldása lenne, ha nem tartanák olyan nagyon felháborítónak maguk a cigányok.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását