2024. május 16. - Mózes, Botond

Torgyán: "A Jobbik egy az egyben átvette a programunkat"

A magyar politika egykori meghatározó politikusát, dr. Torgyán Józsefet kérdeztük az aktuális politikai kérdésekről, a magyar pártokról, a múltról és a jövőbeni elképzeléseiről. A beszélgetés során több meglepő kijelentést is tett az egykori kisgazda vezető.
2009. június 13. szombat 16:50 - Kesjár Norbert
Dr. Torgyán Józsefet épp pártszervezés közben értük utol, de bokros teendői ellátása mellett is készségesen állt a HírExtra rendelkezésére.

Torgyán úr, ön szerint mi okozhatta a jobboldali, konzervatív pártok fölényes győzelmét az európai parlamenti választásokon?

Úgy gondolom, hogy a választások magyarországi és az európai eredményei is egyértelműen bizonyítják, hogy a lakosság nagy része felismerte azt a tényt, hogy a világban tulajdonképpen egy mesterséges gazdasági válságot idéztek elő. Ezt elsősorban azok az amerikai pénzemberek tették, akik átlátják, hogy úgy tudnak a legjobban meggazdagodni, hogy hihetetlen mértékben eladósítják az országokat. Ezek a nemzetközi pénzügyi körök a nemzetállamok ellen tűzzel-vassal küzdenek, mert a nemzetállamok jelentik az adott nép kultúrájának, nyelvének megjelenési formáját.

Mindezeket felismerte az európai konzervatív érzelmű lakosság, s ennek eredményeképpen született elsöprő nemzeti érzésű győzelem egész Európában. A neo(ultra)liberális politika, amelynek semmi köze a liberális politikához, ezzel világméretekben megbukott. Így ettől fogva a világban kialakult rend is alapvetően meg fog változni.

A hazai eredményeket tekintve, ön ilyen eredményekre számított?

dr. Torgyán József
1932-ben született Mátészalkán. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 1955-ben szerezte meg jogász diplomáját. 1958-tól ügyvéd. 1989 nyarán részt vett az Ellenzéki Kerekasztal-tárgyalásokon. Az 1990. évi országgyűlési választásokon bejutott a parlamentbe, s az FKGP frakcióvezetője, 1991-től pedig a párt elnöke lett. 1992-ben bejelentette, hogy a párt kilép a frakcióból. 1998-ban ismét kormányra került az MDF-fel és a Fidesszel. Torgyán Földművelési és Vidékfejlesztési miniszter lett. A kisgazda miniszterek munkáját látványos botrányok kísérték, melyek megingatták mind a párt tekintélyét, mind Torgyán József pozícióját. 2001 elején az FKgP frakció egy része szembefordult vele, s lemondani kényszerült miniszteri pozíciójából. Ezt követően kizárások és tagfelfüggesztések követték egymást. Ezek után nem meglepő, hogy az FKgP 2002-ben már nem jutott be a Parlamentbe. Az utóbbi években újra aktivizálta magát és új pártot alapított.
Forrás: parlament.hu, wikipedia.org
Én őszintén megmondom, hogy nem találkoztam olyan emberrel Magyarországon, aki azt mondta volna nekem, hogy ő az SZDSZ-re vagy az MDF-re fog szavazni. Én korábban úgy fogalmaztam meg ezt a tételt, hogy az SZDSZ-nek csak szavazatai vannak, szavazói azonban nincsenek. Ez most teljes mértékben igazolódott. Az MDF pedig teljes egészében elvesztette a konzervatív szavazótáborát, s most az MSZP-ben csalódott választópolgárokat és az SZDSZ szavazóinak egy részét sikerült – Bokros Lajos személyén keresztül – maga mögé állítania. Szerintem tehát kemény baloldali segítséggel mentették meg az MDF-et.

Mit szól a Jobbik előretöréséhez?

A Jobbik térnyerése teljes mértékben igazolja az első kérdésre adott válaszomat. A nemzeti gondolkodás Magyarországon mindinkább teret követel magának a politikában.

Úgy gondolom, hogy Jobbikot a média eddig tévesen ítélte meg, mert minden pártot a programja alapján kell ténylegesen megítélni. A programja pedig egy az egyben a húsz évvel ezelőtt általam meghirdetett program, a Független Kisgazdapárt programja. Szinte szó szerint vették át a programunkat, amelyet igaz, hogy egyes megnyilatkozások gyengítenek és rontanak, de tulajdonképpen akár a vidék helyzetét, akár az agráriumot, akár a kereszténység megítélését, akár a kultúra feltámasztásának igényét nézzük, az egy az egyben az „Isten, haza, család” programja.

A Jobbik előretörése jelzi, hogy rengeteg eddigi Fidesz-szavazó átment a Jobbikhoz. Azzal ugyanis, hogy a kisgazdapártot a hatalmi elit 2001-ben lefejezte, egészen mostanáig a magyar választópolgárok tekintélyes hányada (én ezt a választópolgárok több mint a felére teszem) nem talált magának olyan pártot, amely mögé odaállhatna. Most azonban ezeknek az emberek egy jelentős része Jobbik-szavazó lett.

Meddig tarthat a Jobbik sikere?

Úgy gondolom, hogy a Jobbik tovább erősödhet, noha a mostani választáson elért eredmény az országgyűlési választáson – figyelemmel az egyéni választókerületekre is – szerintem 7 százaléknál semmiképp sem lehet több. Ennél jobb eredményt érhetnek el, ha „nem szállnak el”, ha lesz bennük annyi bölcsesség, hogy okos kompromisszumokat kössenek a nemzeti érzelmű erőkkel.

Az MSZP-nek van jövője?

Én már akkor is mondtam, hogy nincs, amikor a Fidesznek azok a politikusai, akik ma leginkább fújnak az MSZP-re, még az MSZP-vel egy követ fújtak. Én úgy gondolom, hogy a 20. században elkövetett rettenetes bűnök sorozata következtében alig van Magyarországon olyan család, amelyik súlyos sérelmet ne szenvedett volna a kommunistáktól. Számomra már az is meglepetés volt, hogy a magyar nép visszaszavazta önmaga hóhérait, s a saját nyakára ültette őket. Az MSZP teljesen gyökerét vesztett párt, az ő mélyrepülésük még messze nem állt meg, menthetetlenül el fognak tűnni. Ugyanúgy a történelmi bűnöket elkövetett SZDSZ-nek is vége lesz.

Látva a jelenlegi politikai pártok teljesítményét, elgondolkozott azon, hogy újra politikai szerepet vállaljon?

2002 augusztusában a leányfalui nyaralónk teraszán a szokásos reggeli kávézásom közben, a rádióban hallottam azt, hogy fegyveresek elfoglalták a Független Kisgazdapárt székházát és hogy már nem én vagyok az FKGP elnöke. Ezek után azt kell, hogy mondjam: ennél törvénytelenebb módon Magyarországon pártot Rákosi Mátyás óta nem számoltak fel.

A pártnak a hatalmi elitje már korábban erodálódott, megvásárolták, dezertőrré lett. Ezért is szoktam a Fideszt a dezertőrök pártjának nevezni, hiszen ezekből áll az egész Fidesz. Nekik ugye korábban nem volt semmiféle bázisuk, ezért neveztem őket üzenetrögzítős pártnak. Mára az üzenetrögzítős pártból a dezertőrök pártja lett.

Megmondom őszintén, hogy az a kiegyensúlyozott politika, amit a Független Kisgazdapárt képviselt, nagyon hiányzik a mai magyar politikából. Ezért is tárgyalok most folyamatosan arról, hogy a választásokig miképp lehetne egy ütőképes politikai erőt létrehozni.

A kisgazda szavazótábor változatlanul fennmaradt. A kisgazda eszmeiség él ebben az országban, az „Isten, haza, család” gondolata mind erőteljesebben dominál. Minden attól függ, hogy kapunk-e médiafelületet, illetve hogy fel tudunk-e vonultatni szükséges számú képviselőjelöltet. Ebben az esetben a Torgyán-Kisgazda-Koalíció be fog tudni kerülni a következő országgyűlésbe. Egy nagyon kiegyensúlyozott, konzervatív programunk van, illetve rendelkezünk olyan szellemi potenciállal, amellyel ki tudjuk mozdítani Magyarországot a mostani válságból.

Annak idején nemcsak én magam, hanem természetesem a híveimmel együtt, de alapvetően az én fáradhatatlan, több éves szervezőmunkám eredményeként az FKgP-nek több mint 2300 helyi és alapszervezete alakult meg. Ebből látható, hogy a legjobban szervezett párt voltunk, óriási párttagsággal. Két alkalommal (1990-ben és 1998-ban) esélyesek voltunk a választások megnyerésére. Ilyen eredményt most pénz, médiaháttér és szervezettség nélkül a józan ész szabályai szerint lehetetlen elérni. De mégis sokan azt mondják, hogy ha valaki képes erre, akkor az én vagyok. Hát ezért én még egyszer csatasorba állok, mert nagyon kétségbeejtőnek tartom az ország helyzetét.

Torgyán úr, hogy áll most a szervezőmunkával?

A háttérben folyamatosan kötöm az egyéni képviselőjelöltekkel a szerződéseket. A terveim szerint augusztus 22-én lesz az ötvenedik házassági évfordulónk, előtte semmiképpen nem akarok a politika színterére visszatérni, de szeptember közepétől - amikor várakozásaim szerint megindul a politikai mozgolódás - újra nekilátunk a nagy munkának.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kis Norbert
2009. július 9. 22:53
Torgyán József igazi egoista: mindenről egyes szám első személyben szokott beszélni: elintéztem, megoldottam, finanszíroztam, intézkedtem és kidolgoztam. Könyvében még a párt programját is ő dolgozta ki: az alkotó pedig segített neki. A chilei cseresznye behozatalát is ő találta ki, ez értelmes ötlet volt, azóta is hoznak be onnan gyümölcsöt, de később elhatárolódott ettől. Ahogy miniszteri és ferencvárosi tevékenységétől is. Persze nem a dicsőséget tekintve, hanem a felelősséget. Régi, bár külföldön élő barátjaként azért megállapítom, hogy Torgyán Józsefnek most is sok mindenben igaza van. Tényleg ő hirdette meg a programot, hosszú órákon át beszélt annak kapcsán, de természetesen nem ő dolgozta ki. Legalábbis annak az értékes részét: a gazdasági programot. De írt hozzá hosszú és terjengős előszót, amit első kötetnek nevezett. Ebben lerontotta azt, amit az alternatív gazdaságpolitikával el lehetett érni. A meghirdetés sem húsz éve volt ("megkopott az emlékezet"), hanem 14 éve, 1995 novemberében. A párt népszerűségének gyors növekedését és kormányzóképességének elfogadását 1996. márciusi ún. féregirtó beszédével sikerült részben lerombolnia.
A mai szellemi potenciált a mai teljesítménye (pl. Buzera, Hal a tortán, kirándulás a Budapest Televízióba stb.) jól jelzik. Jól megérdemelt pihenést kívánok az erre szoruló "nagymesternek"!
jenő
2009. június 14. 09:26
Józsi bá !Kiknek a kormányzása alatt lett padlóra kűldve a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ????????????????????????
Azért kellett szétverni a szövetkezeteket, hogy most nagybirtokosok csinálják ugyanazt amit a tsz-ek egykor ?Sok bepalizott kárpótolt adta el sz...h....ért a visszakapott földjét, mert nem tudott vele mit kezdeni.....
Ha valami , akkor a kárpótlásnak nevezett dolog igen nemzetellenes volt.A városokban élők-dolgozók itták meg a levét és ma már a vidék is látja , hogy balgaság volt .Megszüntek a téeszek , velük a munkahelyek , eredményeképp pedig miből lesz sok-sok kisgazdának nyugdíj ???????????????????????????
sharapova2008
2009. június 14. 06:03
Zsák a foltját:a PÁRTJÁT ELÁRULÓ ELNYERTE MÉLTÓ JUTALMÁT!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását