2024. április 27. - Zita

Elhagyott falvak

Százhatvan falut hagytak el a lakók Szíriában 2007-ben és 2008-ban az általános felmelegedés miatt - áll egy nemzetközi jelentésben.
2009. június 6. szombat 21:30 - HírExtra
A Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet (IISD) jelentése felhívja a figyelmet a vízforrások ellenőrzéséért folyó fegyveres regionális konfliktusok veszélyére is.
"A 2007. és 2008. évi aszály súlyos csapást mért a szíriai falvakra, az ország északkeleti részében 160 falu néptelenedett el" - olvasható a Damaszkuszban a héten közzétett jelentésben.

A Dánia által finanszírozott jelentés aggódik a globális klímaváltozás következményei - a közel-keleti vízkészletek csökkenése és a szegénység súlyosbodása - miatt.

Az IISD előrejelzése szerint még egy mérsékelt globális felmelegedés következtében is 30 százalékkal csökken a Törökországon, Szírián és Irakon áthaladó Eufrátesz folyó vize, míg a Holt-tenger víztömege 80 százalékkal apad az évszázad végére.

A felmelegedés a térség békéjét is veszélyezteti, felgyorsítva a rivalizálást és a stratégiai források militarizálását, megnehezítve így minden békerendezést többek között Izrael és Szíria között - vélte Oli Brown, a tanulmány társszerzője. Brown szerint "Izrael máris ürügyként használja fel a klímaváltozást arra, hogy növelje a térségben lévő vízforrások feletti ellenőrzését".

Márpedig a Közel-Kelet a világ szén-dioxid-kibocsátásának mindössze kevesebb mint 1 százalékát adja - mutat rá a tanulmány. Brown és a másik társszerző, Alec Crawford szerint Izrael ez alól kivételt jelent: fejenkénti 11,8 tonnás üvegházhatású gázkibocsátása meghaladja a 10,5 tonnás európai átlagot.

"Ez mélyítheti a Nyugat, így Izrael elleni, már meglévő ellenszenvet, mivel úgy tekinthetnek rájuk, mint a probléma okozójára, amely nem képes vagy nem akarja azt megoldani" - figyelmeztet a jelentés.

A tanulmány felhívja a figyelmet a népességnövekedés jelentette veszélyre is.
A Közel-Kelet lakossága 2050-re a 2008-as 42 millióról 71 millióra nő majd, növelve a vízkészletek, az élelmiszerek, a lakosság és a foglalkoztatás területén megnyilvánuló szükségleteket.

Az IISD jelentése szerint a közel-keleti kormányoknak és hatóságoknak, a civil társadalomnak és a nemzetközi közösségnek kell választ adni a klímaváltozásra és a felmelegedés miatt a regionális béke és biztonság szempontjából várható kockázatokra a helyi közösségeknek a klímaváltozás hatásaira való felkészítésével, az üvegházhatás csökkentésével és a megosztott források felhasználásában való együttműködéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását