2024. április 29. - Péter

Moszkvában is ezerrel nyomják a fesztiválokat

Moszkvában június 1. és 12. között rendezik meg a Szimfonikus Zenekarok Fesztiválját; a meghívott együttesek között fellép a Budapesti Fesztiválzenekar is.
2009. május 28. csütörtök 20:35 - HírExtra
Az idei meghívottak közé tartozik a francia Orchestre Nationale du Capitole de Toulouse, a Budapesti Fesztiválzenekar, a németországi közszolgálati WDR rádió- és tévéadó zenekara, továbbá az Omszki Akadémiai Szimfonikus zenekar, valamint az Orosz Nemzeti Zenekar.

A kölni együttest a világhírű Szemjon Bicskov vezényli, a Budapesti Fesztiválzenekar természetesen Fischer Iván vezetésével lép fel, de az orosz együttesek mellett a franciát is orosz karmester vezeti. Mint Szergej Ribnyikov zeneszerző a csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatón elmondta, idén a cél egyebek mellett az orosz karmesteriskola bemutatása.

Az együttesek többnyire saját hazájuk zeneszerzőinek műveit adják elő, bár a nyitó hangversenyen a francia zenekar Sosztakovics, Sztravinszkij és Rahmanyinov alkotásait tűzte műsorra.

A Fesztiálzenekar műsorán június 4-én Antonín Dvorák A-dúr (Amerikai) Szvit, Kodály Galántai táncok, Bartók Román népi táncok és Dvorak VII. szimfónia című műve szólal majd meg.

Ínyencségnek ígérkezik, hogy a záró hangversenyen a Mihail Pletnyov pianista által alapított, és a Grammophon című tekintélyes szakfolyóirat által a világ legjobb 20 zenekara közé sorolt Orosz Nemzeti Zenekar Szkrjabin I. szimfóniáját Pletnyov vezényletével adja elő, míg a Prometheus (A tűz poémája) című mű vezénylésére Pletnyov Mihail Tatarnyikovot, a szentpétervári Mariinszkij (korábban Kirov) színház hegedűsből lett, gyors tempóban felívelő ifjú csillagát hívta meg, és a művet a zeneszerző elképzelésének megfelelően fényjáték is kíséri majd.

A nyitó és a záró koncertet élőben közvetíti az orosz Kultúra tévéadó, és mindkét hangverseny követhető lesz az interneten is; a többi koncertet felveszik, és később tűzi műsorra a Kultúra.

A lassan hagyományossá váló rendezvényen eddig olyan külföldi együttesek szerepeltek, mint a brit St. Martin in The Fields Akadémia és a római Santa Cecilia Akadémia zenekara, a Drezdai Filharmonikusok, a Toscanini Szimfonikus Zenekar, az Izraeli Szimfonikus Zenekar, az orosz szimfonikus zenekari kultúrát az ország legjobb együttesei képviselték, és fellépett többek között Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, valamint a legnevesebb orosz karmesterek egész sora.

A fesztivált Oroszország Szimfonikus és Kamarazenekarai Vezetőinek Egyesülése szervezi, és a cél nem csupán a kiváló koncertprogram és a moszkvai szezon csúcspontjának biztosítása a közönség számára, hanem a figyelem felkeltése a szimfonikus zene iránt, továbbá a világhírű orosz szimfonikus zenei hagyományok és a sok orosz zenekar segítése és fejlesztése.

Erre a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint sürgető szükség van: például továbbképzést szerveztek fúvósoknak, mert a Moszkván kívüli együtteseknél nagy hiány mutatkozik fúvós szólistákból, ami erősen korlátozza a zenekarok repertoárját. A tavaly fellépő egyik orosz együttes szereplése nyomán annak hangszerállományát egészítették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását