2024. április 23. - Béla

Hatalmas költségtérítést kap a MÁV-START

A MÁV-START Zrt. 165,177 milliárd forint, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) 5,13 milliárd forint költségtérítést igényelhet 2009-ben a személyszállítási közszolgálat elvégzése után - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.
2009. május 23. szombat 11:55 - HírExtra
A MÁV Zrt. a keskenynyomtávú vasútvonalon történő személyszállítási közszolgálatért 914 millió forintot kap. Az MTI érdeklődésére a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) közölte, hogy a MÁV Zrt. azért kaphat költségtérítést személyszállítási közszolgáltatásért, mert a keskenynyomtávú vasútvonalakon történő szolgáltatást a rendelet megalkotásakor még nem adta át a MÁV-START részére.

Az átadás formálisan a vonatkozó közszolgáltatási szerződések megkötésével történik majd meg, addig azonban a MÁV Zrt. köteles ezt a tevékenységet ellátni. A kormányrendelet szerint a vasúti pályahálózat működtetéséért a költségtérítés a MÁV által működtetett szakasz esetében 389 millió forint, a GYSEV-nél 690 millió forint.

A KHEM tájékoztatása szerint a teljes mértékben állami tulajdonban lévő MÁV Zrt. esetében a pályahálózat működtetésére az állam nem kizárólag a költségvetési soron tud forrást biztosítani. A MÁV Cargo Zrt. értékesítéséből keletkező források részben a pályahálózat működtetésére és fejlesztésére fordítódnak. A helyközi autóbuszos személyszállításért 21,6 milliárd forint költségtérítést irányoz elő a kormány az idei évre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását