2024. április 25. - Márk

Az MDF nagyon örül az MSZP-nek

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) üdvözli, hogy most már az MSZP is egyetért a konzervatív párt korábbi kezdeményezésével a képviselői költségtérítés adóztatásával kapcsolatban - közölte az MDF pénteken az MTI-vel.
2009. május 15. péntek 21:01 - HírExtra
A Dávid Ibolya jegyezte közlemény emlékeztet arra, hogy a párt már negyedévvel ezelőtt, februárban benyújtotta az MSZP mostani kezdeményezéséhez "kísértetiesen hasonló" módosító javaslatát, amelynek célja, hogy az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők költségtérítését a személyi jövedelemadózásról szóló törvény szerint kelljen elszámolni.

Az MDF álláspontja szerint csak és kizárólag tételes elszámolás után részesülhetne ilyen típusú juttatásban a képviselő - írták.

A Magyar Demokrata Fórum már hosszú évek óta következetesen sürgeti "az álságos és homályos" képviselői költségtérítés rendezését. A költségtérítés 15 százalékos megadóztatása jelképes és nem elégséges lépés volt az igazságos és átlátható rendszer irányába - olvasható közleményben.

"Ahogyan azt már korábban leszögeztük, módosító javaslatunk szerint megszűnne a képviselőknek ez az igazságtalan kiváltsága. Az MDF bízik abban, hogy ezúttal nemcsak szavak szintjén lesz egyetértés a pártok között, hanem végre törvény is rendelkezik majd az igazságos és átlátható képviselői javadalmazásról" - zárul az MDF állásfoglalása.

A szocialista Göndör István javaslata szerint 2010. január 1-jétől megszűnne a képviselők költségtérítése és kedvezménye, és képviselők a jövőben havonta "javadalomban" részesülnének, amely tiszteletdíjból - alapdíjból és pótdíjból - és pótlékból, illetve lakhatási támogatásból állna.

Megszűnne tehát a költségtérítés, az azt felváltó "javadalom" pedig - a magánszemélyekkel azonos módon - a szja-szabályok szerint adózna. Az új szabályok kimondanák, hogy a képviselők pótlékának mértéke attól függ, hogy milyen messze laknak Budapesttől, lakhatási támogatást pedig a vidéki képviselők kaphatnának a havi alapdíj 50 százalékának megfelelő összegben, de egyik esetben sem nőne ennek mai összege. A jövőben költséget csak számla ellenében lehetne elszámolni, az szja-bevallásban.

Göndör István javaslatának parlamenti elfogadásához az MSZP-nek meg kell szereznie a Fidesz támogatását, hiszen a frakcióvezető-helyettes a kétharmados többséget igénylő, a képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről, kedvezményeiről szóló törvény címét, rendelkezéseit, és az alkotmányt is módosítaná. Emellett módosulna az szja-törvény is.

Jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van az az országgyűlési határozat, amelyben a parlament elrendelte Seres Mária képviselői költségtérítésről kezdeményezett népszavazását. A referendumon - amelynek költségeit négymilliárd forintra becsülik - a kezdeményezők arra várnak egyetértő választ, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járjon költségtérítés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Steve22
2009. május 15. 22:02
legalább egyet értek egymásnak ez tetszik Gratulálok mind 2-pártnak!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását