2024. április 16. - Csongor

A KDNP kivárná a népszavazást

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nem kellene semmiféle új javaslattal kapkodni a képviselők költségtérítése ügyében, meg kell várni, mi lesz a parlament által is támogatott, Seres Mária által ez ügyben kezdeményezett népszavazással.
2009. május 15. péntek 20:17 - HírExtra
"A KDNP úgy véli, várjuk meg, mi lesz Seres Mária kezdeményezésével, hiszen ezt a parlament egységesen megszavazta" - fogalmazott Halász Zsuzsa utalva arra, hogy az Országgyűlés április 14-én fogadta el a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot. A képviselők 360 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodással voksoltak.

Seres Mária által a népszavazásra feltett kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

A népszavazás elrendelésére vonatkozó országgyűlési határozatot négyen támadták meg az Alkotmánybíróságon (Ab).

Halász Zsuzsa azt mondta, a KDNP nem érti, hogy Göndör István "miért kapkod". Hozzátette: ahelyett, hogy az MSZP örülne annak, hogy valamit egységesen támogatott a parlament, most Göndör István "pótcselekvésbe kezd", és új javaslattal áll elő.
A KDNP szóvivője közölte: mindennek ellenére a javaslatot a párt elnöksége rövidesen megtárgyalja.

Ha az Országgyűlés elfogadja az szocialisták indítványát, akkor 2010. január 1-től megszűnik a képviselők költségtérítése és kedvezménye. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt indítványozza, hogy a képviselők a jövőben havonta "javadalomban" részesüljenek. Ez tiszteletdíjból - alapdíjból és pótdíjból - és pótlékból, illetve lakhatási támogatásból állna.

Megszűnne tehát a költségtérítés, az azt felváltó "javadalom" - a magánszemélyekkel azonos módon - pedig az szja-szabályok szerint adózna.

Az új szabály kimondaná, hogy a képviselők pótlékának mértéke attól függ, milyen messze laknak Budapesttől, lakhatási támogatást pedig a vidéki képviselők kaphatnának a havi alapdíj 50 százalékának megfelelő összegben, ám egyik esetben sem nőne ennek mai összege.

A jövőben költséget csak számla ellenében, az szja-bevallásban lehetne elszámolni.
Göndör István javaslatának parlamenti elfogadásához az MSZP-nek meg kell szereznie a Fidesz támogatását, hiszen a frakcióvezető-helyettes a kétharmados többséget igénylő, a képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről, kedvezményeiről szóló törvény címét, rendelkezéseit és az alkotmányt is módosítaná. Emellett módosulna az szja-törvény is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Mayer
2009. május 16. 17:47
Egyetértek sharapova bejegyzésével!!!! Az ország nem áll úgy, hogy csak ki legyen dobva 4 milliárd forint. A Parlamentben kell erről döntést hozni. A népszavazás eredménye úgy is az lesz, hogy a nép megszavazza, de akkor még mindig ki kell dolgozni egy új törvényt a költségtérítéshez.
sharapova2008
2009. május 15. 20:52
A választói támogatást nélkülöző KDNP-nevű szatellitpártnak semmi sem drága.Gondolkodás nélkül újabb 4 md Ft-ot szórna el, csak hogy ne az MSZP-nek legyen igaza.Közben pedig siratja a családokat a romló megélhetés miatt.ÁLNOK TÖRPE MINORITÁS!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását