2024. április 26. - Ervin

Eltörölné a képviselői költségtérítést az MSZP

A magánszemélyekkel azonos módon és feltételekkel adóznának a jövőben az országgyűlési képviselők, a költségtérítésük megszűnne - ezt tartalmazza a Göndör István (MSZP) által pénteken benyújtott, az alkotmányt is módosító törvényjavaslat.
2009. május 15. péntek 12:36 - HírExtra
Ha az Országgyűlés elfogadja az szocialisták indítványát, akkor 2010. január 1-től megszűnik a képviselők költségtérítése és kedvezménye. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt indítványozza, hogy a képviselők a jövőben havonta "javadalomban" részesüljenek. Ez tiszteletdíjból - alapdíjból és pótdíjból - és pótlékból, illetve lakhatási támogatásból állna.

Megszűnne tehát a költségtérítés, az azt felváltó "javadalom" - a magánszemélyekkel azonos módon - pedig az szja-szabályok szerint adózna. Az új szabályok kimondanák, hogy a képviselők pótlékának mértéke attól függ, hogy milyen messze laknak Budapesttől, lakhatási támogatást pedig a vidéki képviselők kaphatnának a havi alapdíj 50 százalékának megfelelő összegben, egyik esetben sem nőne ennek mai összege.

A jövőben költséget csak számla ellenében lehetne elszámolni - az szja-adóbeválásban.
A javaslat a mai szinten rögzíti a képviselői nyugdíjak sorsát is, kimondaná, hogy az alapdíjból és a pótdíjból álló tiszteletdíj nyugdíjjárulék-alapot képez.

Göndör István javaslatának parlamenti elfogadásához az MSZP-nek meg kell szereznie a Fidesz támogatását, hiszen a frakcióvezető-helyettes a kétharmados többséget igénylő, a képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről, kedvezményeiről szóló törvény címét, rendelkezéseit, és az Alkotmányt is módosítaná. Emellett módosulna az szja-törvény is.

Az Alkotmánybíróság (Ab) előtt van az az országgyűlési határozat, amelyben a parlament elrendelte a Seres Mária által a képviselői költségtérítésről kezdeményezett népszavazást.

Április közepén az országgyűlési képviselők 360 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodással rendelték el a Seres Mária magánszemély által kezdeményezett népszavazást.

A népszavazásra feltett kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását