2024. május 25. - Orbán

Narancsszínű riasztás: viharok jöhetnek

Narancs fokozatú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Nyugat-Dunántúlra; az előrejelzés szerint hétfőn és kedden többfelé várható zápor, zivatar.
2009. május 18. hétfő 13:47 - HírExtra
Az előrejelzés szerint hétfőn eleinte a Nyugat-Dunántúlon, estétől a Dél-Alföldön is, kedden napközben többfelé várható zivatar, amelyet helyenként viharos, 60-90 kilométer/órás széllökések és jégeső, illetve lokálisan rövid idő alatt jelentős mennyiségű - akár 25-35 milliméter - csapadék kísérhet. Hétfőn a Nyugat-, kedden főként a Dél-Dunántúlon néhol intenzív zivatar is kialakulhat, nagyobb méretű jéggel, a jég átmérője 2-3 centiméter is lehet.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: májusban és júniusban az átlagosnál többször riasztják a tűzoltókat viharkárokhoz. Egy-egy vihar után ugrásszerűen megnő a tűzoltókhoz érkező bejelentések száma, az időjárástól függően évente 5-8 ezer ilyen bejelentést kapnak évente.

A tűzoltók először azokra a helyszínekre vonulnak ki, ahol közvetlen életveszélyes helyzetet okozott a vihar, ezt követően a közcélú, közhasznú intézményekhez mennek ki, és utána a bejelentés sorrendjében vonulnak ki a lakossági bejelentésekhez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki szabadtéri programot szervez, kövesse nyomon az időjárás-jelentéseket, hogy ne érje váratlanul a vihar. Amennyiben mégis gyorsan jön a zivatar, úgy a szabadban tartózkodók ne meneküljenek öreg, korhadt, szemmel láthatóan rossz állapotú fa alá, mert nemcsak nagy a veszélye annak, hogy villám csap a fába, de a heves szél ki is csavarhatja a földből.

Amennyiben városban tör ránk a zivatar, ne álljunk épülő vagy romos ház közelébe, mert a szélben könnyen ledőlhet; a szél belekaphat a cserepekbe, hullámlemezekbe, tetőszerkezetekbe és balesetet okozhatnak - tette hozzá.

A zivatarban rövid idő alatt, viszonylag kis területen sok csapadék esik, ez elöntheti a pincéket, szuteréneket. Ezt a csatornák, átereszek, árkok tisztántartásával lehet megelőzni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását