2024. május 2. - Zsigmond

OMV, Mol, Nabucco

Erősíti a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos reményeket a Mol és az osztrák OMV megállapodása az iraki kurd térség egyik gázmezőjének művelés alá vonásáról.
2009. május 18. hétfő 13:41 - HírExtra
A londoni gazdasági napilap megfogalmazása szerint Európa "meglepő lépést tett" az orosz gázfüggőség csökkentésére azzal, hogy a két európai olajcég egyezségre jutott a félautonóm iraki kurd térség gázkészletének kitermeléséről helyi partnerek bevonásával, 8 milliárd dolláros beruházással.

A Financial Times szerint a mezőről akár (napi) 3 milliárd köbláb földgáz is kinyerhető (1 köbláb = 0,028 köbméter), és ennek mintegy a felét a Nabucco vezetéken is el lehetne juttatni Európába. Kurdisztán gázexportáló lehetőségeit azonban bonyolítja a Bagdaddal folyó vita, a két fél ugyanis mélyen megosztott az iraki olaj- és földgázvagyon térségenkénti megosztásának kérdésében. Azon túl, hogy esetleg nem lesz elég gázszállító a Nabucco feltöltéséhez, az új vezetékrendszernek még a Déli Áramlattal is versengenie kell, amelyet az orosz Gazprom tervez az olasz Eni olajvállalattal együttműködésben, áll a cikkben.

Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója azt mondta a Financial Timesnak: kétli, hogy a Nabucco valaha is megvalósul. - A Nabucco csak akkor szárnyalhat, ha türkmenisztáni, kazah és talán iráni gázzal töltik fel, de abból ítélve, amit én olvastam erről, ez nem fog megtörténni - fogalmazott Scaroni.

Orosz részről ugyanakkor már korábban jelezték, hogy a Nabuccót nem tartják riválisnak. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom gázipari csoport vezérigazgató-helyettese az idei év elején, az orosz-ukrán gázvita napjaiban, Londonban tartott sajtóértekezletén - az MTI kérdésére, hogy a visszatérő ellátási fennakadások véleménye szerint nem adnak-e újabb lendületet az orosz függés csökkentését célzó Nabucco-beruházásának - azt mondta: a Nabucco-tervezetet a Gazprom soha nem tekintette saját, Ukrajnát elkerülő tervezett vezetékrendszerei versenytársának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását