2024. május 16. - Mózes, Botond

Tisza múzeumot terveznek

Várhatóan néhány héten belül elkészül az a tanulmány, amelynek ötletgazdái eddig egyedülálló módon mutatnák be a Tisza-völgy értékeit.
2009. április 28. kedd 10:33 - HírExtra
Alig akad jelentős természeti képződmény, amelynek ne volna bemutatóhelye hazánkban. Létezik múzeum, amely közkinccsé teszi a Bakony értékeit Zircen, a Mátráét Gyöngyösön, a Balaton csodáit Keszthelyen - vagy éppen a Dunáét Esztergomban. Miért ne lehetne múzeuma a Tiszának is, mondjuk a szőke folyó fővárosában, Szolnokon?

Ez a kérdés már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a városhoz és a vidékhez ezer szállal kötődő egyik helyi civil tömörülés, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet tagjaiban és vezetőjében. Ám a közelmúltban mutatkozott először igazán komoly esély és fogadókészség a kezdeményezés megvalósítására - vázolta az előzményeket a szervezet irányítója.

Urbán Sándor szerint az európai uniós fejlesztési források most páratlan lehetőséget kínálnak az ötlet anyagi fedezetének megteremtésére. Igaz, nem kevés pénzre volna szükség, a kiadások valószínűleg milliárdos nagyságrendre rúgnának, hiszen a javaslattevők nem pusztán egy klasszikus értelemben vett múzeum létrehozásában gondolkodnak.

- Nem csak a szűken vett folyómeder élővilágának bemutatására törekszünk. Sokkal inkább egy átfogó, a Tisza-völgy fejlődését, tájtörténetét, élővilágát és néprajzát egyaránt felölelő gyűjteményt szeretnénk kialakítani - magyarázta Urbán Sándor. - Ráadásul a múzeumokra jellemző élettelen hangulat helyett mi a lehető legnagyobb mértékben élő felületeket és világot álmodunk.

Az ötletgazdák már az ehhez illő ideális helyszínt is kinézték. Szolnok zöldövezeti városrészében, a jelenleg is pihenésre és kikapcsolódásra szolgáló Tiszaligetben bukkantak alkalmas területre. A közel háromhektáros ingatlan éppúgy otthont adhatna egy színvonalas fedett kiállítótérnek és oktatóközpontnak, mint ahogy a szabad ég alatt is megteremtené izgalmas bemutatóhelyek kialakításának lehetőségét.

Az utóbbiak biztosíthatnák a tiszai ipar- és kereskedelemtörténet legfontosabb mozzanatainak újbóli életre hívását, például helyreállított hajómalom, sószállító vagy halászbárkák bemutatásával. Sőt a tervek között egy, e vidékről régen eltűnt élőhely, a láp „újjáteremtése” is szerepel. A zsombékot a közeli élményfürdő csurgalékvize táplálná - árulta el Urbán Sándor.

A Jászkun Természetvédelmi Szervezet vezetője szerint szándékukat a város vezetői is ismerik, és támogatásukról biztosították.

- A labda azonban most a mi térfelünkön pattog, mert a legutóbbi egyeztetésen megállapodtunk az érintettekkel, hogy készítünk egy részletesen kidolgozott tanulmányt. Ezt néhány héten belül szeretnénk letenni az önkormányzat asztalára, hogy azután reményeink szerint kiindulópontja lehessen egy nagyszabású, a Szolnok a Tisza fővárosa programhoz is illeszthető fejlesztés elindításának – fogalmazott Urbán Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását