2024. április 20. - Tivadar

Micsoda felhozatal!

Nem csak a zsűri, hanem a közönség is kiválaszthatta a több mint hetven gömbölyded vonalú szépség közül a leginkább szemrevalókat vasárnap Hévízen, ahol leginkább a férfiak vetettek csodáló pillantásokat a versenyzőkre.
2009. április 26. vasárnap 20:30 - HírExtra
A csodálat tárgya az autó volt - köztük csaknem százévesek is akadtak - az immáron negyedik alkalommal megrendezett Lotus Retro Mobil Concours d'Elegance versenyen, ahol a veterán szépségek mellett az autóipar mai luxuskategóriájú darabjait is körbejárhatták az érdeklődök.

Böde Flórián, a kiállítás egyik szervezője az MTI-nek elmondta: idén is jó néhány "leg" szerepelt a bemutatón. A legöregebb járgány egy 1911-ben gyártott Opel Torpedo volt, de korban mindössze három évvel maradt le mögötte az 1914-ben készült Oldsmobile, amely még eredeti faküllős kerekeire is büszke lehet. A legerősebb négykerekűnek egy Jaguar E-Type bizonyult, hatezer köbcentiméteres motorja 450 lóerős teljesítményre képes mai is.

A legdrágább modell a Mercedes gyártósoráról került le még 1956-ban, a 300 SL típusjelű, leginkább szárnyas ajtajáról ismert példány minden csavarja eredeti. Alig 50 ezer kilométert futott, értéke pedig mintegy 550 ezer euró (160 millió forint).

Persze Rolls Royce, Bentley, MG és más klasszikus angol márkák is felvonultak a hévízi kiállításon, de hajóméretű orosz és amerikai országúti cirkálók mellett például a Nissan Z családjának 19 évjárata is helyet kapott. A zsűrinek volt is elég feladata, mert összesen 25 kategóriában díjazták a résztvevőket, értékelték például a legszebb angol és szocialista kocsit, sőt a legcsillogóbb hűtőrácsot is.

Idén először a veterán autók mellett a régi korok motorjai közül is kiállítottak néhányat gazdáik, például Pannóniák és "őskori" Csepelek is büszkén csillogtak a napsütésben. Aki pedig inkább az egy-két lóerős batárok barátja, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum hintói közül is megtekinthetett néhányat a veterán közlekedési eszközök tárlatán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását