2024. május 18. - Erik, Alexandra

A "cigány" szó a romák menedéke

Szabó Máté visszavonta a "cigánybűnözésről" szóló kijelentéseit; az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szombaton, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem állt szándékában megsérteni az alkotmányosságot.
2009. április 4. szombat 12:12 - HírExtra
"Amennyiben (...) bárkiben az a vélemény alakulna ki, hogy kimondtam a kimondhatatlant és ezzel átléptem egy alkotmányos határt, annak ezúton is üzenem: ahogyan elhatárolódtam mindenki más hasonló kijelentésétől, ugyanúgy visszavonom a saját szavaimat is; sem gondolatban, sem tettben, sem szóban nem állt szándékomban sérteni az alkotmányosságot, amire a Parlamentben felesküdtem" - fogalmazott Szabó Máté.

Azt mondta, a Figyelőneten csütörtökön megjelent interjújában olyan megfogalmazásokat használt, amelyek szándékával ellentétesen alkalmasak voltak arra, hogy többekben kétségeket ébresszenek az alkotmányos jogállam, az erőszakmentesség, a tolerancia, a szolidaritás és a multikulturalizmus melletti elkötelezettségét, antirasszista meggyőződését illetően.

A megfogalmazások "nem tükrözik azt a felfogást, amit ombudsmanként, a civil szféra kutatójaként és támogatójaként vallok" - tette hozzá.

Szabó Máté közölte: súlyosan érinti, hogy az interjú egyetlen - "ezek szerint rosszul és félreérthetően, de nem rossz szándékkal megfogalmazott" - részlete és egy tudta nélkül leírt interjúcím alapján, "a tisztázás igényét eleve mellőzve sokan reflexből megkérdőjelezik" mindazt, amit eddigi életében képviselt.

Az általános ombudsman a sajtótájékoztatón kiosztott közleményét olvasta fel, kérdésekre nem kívánt válaszolni.

Pénteken hét jogvédő szervezet tiltakozott Szabó Máté ombudsmannak a "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt; többen lemondásra is felszólították.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Figyelőnetnek adott, a honlapra csütörtökön felkerült interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a +cigánybűnözés+ profilja".

Szabó Máté akkori közlése szerint ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés. "Egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával" - fogalmazott. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni".

Szabó Máté az MTI-nek csütörtök délután küldött közleményében azt írta: "az elhangzottak tartalmától alapvetően eltérő keretbe került az ombudsmani tevékenységemről szóló helyzetértékelésem". Aláhúzta: továbbra is a lehető leghatározottabban elítél "mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását