2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Felgyújtotta magát egy szerzetes

A hivatalos kínai hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint a múlt pénteken felgyújtotta magát Szecsuán tartományban egy tibeti szerzetes, de a hírszolgálati iroda tagadta, hogy a biztonsági erők rálőttek volna a tiltakozó, önégető boncra.
2009. március 6. péntek 08:37 - HírExtra
Az önmagát felgyújtó tibeti szerzetes túl van az életveszélyen, és kórházban lábadozik - jelentette az Új Kína. Korábban nyugati szervezetek - köztük a londoni székhelyű Free Tibet (Szabad Tibet) egyesület és a washingtoni székhelyű International Campaign for Tibet (Nemzetközi Mozgalom Tibetért) - adtak hírt az esetről. Szecsuán tartomány egy jobbára tibetiek lakta körzetében történt a tiltakozó akció.

A helyi Kirti kolostor ifjú szerzetese tibeti zászlót tartott a kezében, rajta a dalai láma képével, amikor benzinnel lelocsolta és felgyújtotta magát a kínai kormány korlátozásai elleni tiltakozásul. A nyugati szervezetek arról számoltak be, hogy lövések hallatszottak, miután a szerzetes megkezdte akcióját, de nem jelölték meg értesülésük forrását. E beszámolók szerint a bonc a lövések dörrenése után esett össze.

Az Új Kína jelentése azonban nem említ lőtt sebeket, szerinte súlyos égési sérülésekkel kezelik a fiatalembert. A kínai hírügynökség szerint ugyanannak a kolostornak egy másik szerzetese "bevallotta időközben, hogy ő koholta és terjesztette el a lövésekről szóló álhírt". Azért "hazudott, hogy nagyobb felfordulást okozzon, és ismét Tibetre terelje a külföld figyelmét" - írta a kínai hírügynökség.

Ebben a hónapban lesz az 1959-es, Kína-ellenes tibeti felkelés 50. évfordulója, s egyúttal a dalai láma emigrációba vonulásának ötvenedik évfordulója is. A kínai hatóságok emiatt egyre növelik a biztonsági készültséget a himalájai területen, és korlátozzák az odautazás lehetőségét. A múlt év márciusában nagy tüntetések és súlyos zavargások voltak Tibetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását