2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Négyszáz éves közösség

Idén ünnepli fennállásának négyszáz éves jubileumát az angolkisasszonyok szerzetesközössége; ebből az alkalomból három évig tartó rendezvénysorozatot indítanak, amelyet ünnepi hangversennyel nyitnak meg pénteken, a belvárosi főplébánia-templomban - közölt
2009. január 29. csütörtök 21:10 - Hírextra
Ekkor adják át első alkalommal a Ward Mária-díjat, amelyet az angolkisasszonyok (Congregatio Jesu) alapítójáról neveztek el, és az ő szellemében dolgozó munkatársaknak adnak át - áll a közleményben.

Mint írták, ünnepi programjaik keretében október 4-től október 9-ig tartják a nemzetközi Ward Mária-hetet Rómában, 2010. február 20-án nemzetközi szimpóziumot rendeznek a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a rend alapítójáról, 2011 decemberében pedig ünnepi szentmisével fejezik be a rendezvénysorozatot.

Emellett nyári gyalogos zarándoklatot is indítanak Pozsonyból, az első magyar alapítás helyszínéről Budapestre három szakaszban: az idén Pozsonytól Győrig, jövőre onnan Tatabányára, majd 2011-ben Tatabányáról Budapestre - tették hozzá.

Ward Mária (1585-1645), a Congregatio Jesu szerzetesközösség alapítója 1610 körül a flandriai St. Omerben, más fiatal nőkkel együtt, lányok nevelésére vállalkozott. A jezsuita rend alapszabályait alkalmazta nőkre, saját elöljáróval, szabad mozgási lehetőséggel. Számos európai nagyvárosban: Kölnben, Münchenben, Rómában, Nápolyban, Pozsonyban, Prágában és Bécsben alapítottak iskolákat fiatal lányok nevelésére. Magyarországra Pázmány Péter esztergomi érsek hívta a rendet 1627-ben. Pozsonyból 1770-ben Mária Terézia telepítette át őket a budai Várba, később Pesten elemi iskolát nyitottak.

Az 1948-as államosításig az elemi iskolától a polgári iskolai tanárképző főiskoláig nyolcféle iskolájuk működött a fővárosban, de voltak intézményeik Egerben, Veszprémben, Kecskeméten, Nyíregyházán és Piliscsaba-Klotildligeten is. E városok többségében ma is működnek rendházaik és iskoláik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását