2024. április 26. - Ervin

Páneurópai Piknik évfordulójára írt programok

Tényfeltáró történészkonferenciával, emlékműavatással, Európa-koncerttel és számos más eseménnyel emlékeznek meg a Páneurópai Piknik 20. évfordulójáról az egykori esemény helyszínén, Sopronpusztán és Sopron környékén - mondta Magas László, a Páneurópai Pi
2009. január 22. csütörtök 16:00 - Hírextra
Tájékoztatása szerint a soproni önkormányzattal közösen már folynak az előkészületek. A szervezők szeretnének méltóképpen megemlékezni az 1989. augusztus 19-i eseményekről, amikor Sopronpusztánál több száz NDK-s turista jutott át a vasfüggönyön.

Az Európa-koncertnek augusztus 19-én a fertőrákosi Barlangszínház ad helyet. A díszünnepség fővédnöki tisztségét Sólyom László köztársasági elnök vállalta, és az államfő lesz a megemlékezés szónoka - mondta Magas László. A koncerten felhangzik Beethoven IX. szimfóniája és Szokolay Sándor oratóriuma, amelyet erre az alkalomra komponál a zeneszerző.

Az egykori események színhelyén emlékmű avatását tervezi a koncert délutánján a soproni önkormányzat.

Az évfordulót megelőzően, augusztus 17-én és 18-án vezető német és magyar kutatók, politikusok részvételével tényfeltáró konferenciát tartanak Sopronban a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával. A tudományos tanácskozás célja a két évtizeddel ezelőtti események hiteles feldolgozása. Az előadások anyagát könyv alakban is megjelentetik.

Magas László szólt arról, hogy száz német fiatal lesz a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vendége a Sopron közeli Brennbergvölgy erdei iskolájában, őket is tájékoztatják a jubileumi eseményekről.

A Robert Bosch Alapítvány egykori közép-európai ösztöndíjasai, csehek, szlovákok, magyarok és lengyelek találkoznak Sopronban júliusban, és összejövetelük témája a piknik 20. évfordulója lesz.
A jubileumhoz kapcsolódva húszéves német és magyar egyetemisták találkozóját szándékozik megszervezni a Konrad Adenauer Alapítvány. A húsz magyar és ugyanannyi német fiatal az elgondolások szerint a helyszínen ismerkedik az egykori eseményekkel és szerez személyes élményt a látogatás során - mondta az alapítványi elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását