2024. április 20. - Tivadar

Vallási tilalom a dohányzásra

Éles vitákat váltott ki Indonéziában a legmagasabb muzulmán hatóság, az ulemák tanácsának döntése, amely fatvában (vallásjogi döntésben) tiltotta meg a nyilvános helyeken való dohányzást, ugyancsak tilos a dohányzás a terhes anyák és gyermekek számára.
2009. január 28. szerda 15:13 - Hírextra
Néhány indonéz városban, így Jakartában is már korábban megtiltották a nyilvános helyeken való dohányzást, ám e korlátozásnak nem sok foganatja volt.

Az egészségvédők üdvözlik a döntést, ám úgy vélik kormányzati lépések szükségesek, hogy bármilyen látható eredményt érjenek el a dohányzás visszaszorításában egy olyan országban, ahol igen magas a nikotin rabjainak aránya. A 237,5 millió lakosú Indonézia a világ ötödik legnagyobb dohánypiaca, s a cigaretta fogyasztói ára a legolcsóbbak közé tartozik a világon, mindössze 1 dollárba (215 forintba) kerül egy csomag.

A fatvát elítélte az indonéz dohányipar. Az ágazat fontos szerepet játszik az ország gazdasági életében: termelése 1960 és 2005 között meghatszorozódott, s jelenleg évi 220 milliárd szál cigarettát gyárt. A dohányipar, amelynek termelési értéke eléri a 8 milliárd dollárt (1722 milliárd forintot), az állami adóbevételek 10 százalékát biztosítja, emberek millióit látva el munkával.

Az indonéz pénzügyminisztérium számításai szerint a fatva következtében 2009-ben az ágazat termelése 5-10 százalékkal csökkenthet az országban, amely lakosságának 86,1 százalékát teszik ki a muzulmánok. Veszteséget okoz az ulemák tanácsának döntése a dohánytermesztőknek is.

A fatva elégedetlenséget váltott ki az indonéz dohányosok körében is, akik magánéletükbe történő beavatkozásként értékelik a vallási vezetők döntését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását