2024. április 26. - Ervin

Huszonöt éves az alma (Apple)

Huszonöt éve, 1984. január 24-én került kereskedelmi forgalomba az Apple-cég első Macintosh számítógépe. A közönség figyelmét két nappal korábban a legnézettebb tévés esemény, az amerikai futballbajnokság döntőjének szünetében sugárzott reklámfilm csigázt
2009. január 22. csütörtök 16:13 - Hírextra
A Ridley Scott által rendezett, azóta klasszikussá vált hirdetést Orwell regénye inspirálta, a futurisztikus környezetben egy hősnő és az Apple Macintosh menti meg az emberiséget a Nagy (IBM) Testvértől, így "1984 nem lesz olyan, mint az 1984".

Az Apple már 1983-ban piacra dobta Lisa elnevezésű gépét, amely grafikus megjelenítővel rendelkezett ugyan, viszont 12 ezer dollárba került, amit az átlagfogyasztó nem engedhetett meg magának. A Macintosht ellenben 2495 dollárért kínálták, és azonnal hatalmas sikert aratott. Ez volt az első, otthoni felhasználásra szánt computer, amelynek grafikus felhasználói felülete volt és egérrel lehetett irányítani, a gépre előre telepítették a szövegszerkesztő és a rajzolóprogramot. Az Apple számítógépei rövid idő alatt elszánt rajongótáborra tettek szert, s ma is a világ minden táján kedvelik őket egyszerű használatuk, stabilitásuk és nem utolsó sorban zseniális formatervezésük miatt.

A Macintosh tervezését az Apple jelenlegi vezérigazgatójának, Steve Jobsnak tulajdonítják, de lényegében csapatmunkáról beszélhetünk, hiszen segítségére volt Jef Raskin, akkori minőségbiztosítási felelős, Dean Hovey tervezőmérnök és Brian Howard, a hardver kifejlesztője. A munka során a kezdetektől fogva a hardvert a szoftverhez, a szoftvert a hardverhez tervezték. Raskin ötlete volt, hogy ellátogassanak a Xerox PARC-hoz, ahol már több tapasztalattal rendelkeztek a grafikus felhasználói felülettel kapcsolatban.

A bemutatón találkoztak először az egérrel is, és a döntés rögtön megszületett: a Macintoshokat egérrel kell irányítani. Hovey a prototípushoz szükséges alkatrészeket egy drogériában vásárolta meg: egy szappantartó volt a test, golyós dezodor tartozéka a golyó, melyet a csúszás ellen gumírozott anyaggal vontak be és a tisztítás megkönnyítése érdekében később eltávolíthatóvá tettek. A golyós egerek még évtizedekig Hovey eredeti elképzelései alapján készültek.

Az Apple a kilencvenes évek elején komoly nehézségekkel került szembe, piacot vesztett, veszteségei hatalmasra duzzadtak. 1997-ben ismét Steve Jobs vette át a cég irányítását (őt 1985-ben elkeseredett hatalmi harc után köszönt le), aki profiltisztítást hajtott végre. 2001-ben piacra dobták a céget ismét felvirágoztató iPod zenelejátszót, a megújult számítógépek iránt ismét nőtt a kereslet, majd következett az iPhone okostelefon.

Az Apple-részvények árfolyamának alakulására nagy hatással van Jobs egészségi állapota is. 2004-ben vált ismertté, hogy hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, azóta ha rosszabbul van, zuhannak a részvények, ha jobban érzi magát, szárnyal az Apple is. Tavaly nyáron tévedésből már nekrológja is megjelent, amire azzal reagált: "a halálomról elterjedt hírek kicsit eltúlzottak". Idén januárban mégis bejelentette: egészségügyi okok miatt fél évre "fizetés nélküli szabadságra" megy - a hír nyomán az Apple-részvények ismét vesztettek árfolyamukból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását