2024. május 21. - Konstantin

Hogy áll a magyar szélsőbal?

A magyar szélsőjobb tüntetésekkel, székházostrommal, gárdáskodással és Tomcat akcióival eléggé beitta magát a köztudatba, miközben a szélsőbal alig hallatta a hangját - kivéve a mostani lakhatással és fagyhalállal kapcsolatos akciójukat. Ám ez elég volt a
2009. január 15. csütörtök 12:49 - Pásztor Balázs
Ha tíz évvel ezelőtt Magyarországon a szélsőséges politika került szóba, akkor jobboldalt voltak a nácik, baloldalt pedig a kommunisták - és ennyi. Mostanra a jobb elérte, hogy igencsak rétegesen (Jobbik, Zöldpárt, gárda, önvédelmi mozgalom stb.) kezeljék őket és nevük is több legyen, mint egy egyszerű elvetendő ideológia megnevezése, de a bal mindmáig megmaradt a „kommunisták”-nál. Szélsőséges ideológiájuk ide vagy oda, utóbbiak névleg mind tiszteletben tartják az alkotmányt - különben létezésük nem lenne legális. Lássuk, kik is ők:

Magyar Kommunista Munkáspárt (MKMP) és Munkáspárt 2006

Némi érdekesség
A Fiatal Baloldali Unió honlapján az MSZP és az SZDSZ is jobboldali pártként van feltüntetve. A honlap többek közt partnerei közt tudja a Karl Marx Társaságot, és az ATTAC-ot is.
Az MKMP 1989-ben alapult Magyar Szocialista Munkáspárt néven az MSZMP utódjaként, majd 1993-tól 2005-ig simán Munkáspárt néven futott. Alapvetően a marxista politika továbbvivőjeként tekint magára - ami nem túl szerencsés egy ilyen múlttal rendelkező országban. Parlamenti választásokon legjobban az 1990-es évben szerepelt: 3,68 százalékkal, de így sem érte el az akkor szükséges 4 százalékot.

Ifjúsági szervezete - a Baloldali Front -1999-ben alakult, több mint ötszáz fiatal belépésével. 2006-ban belső viták hatására pártszakadás történt és kivált belőle a Munkáspárt 2006-nak elnevezett új szervezet (aminek nemrég alapult meg az ifjúsági szervezete Fiatal Baldali Unió néven). Emiatt a parlamenti választásokon az egy százalékot sem érték el, így állami támogatás nélkül kénytelenek magukat fenntartani - ami igen nehezen megy.

Politikájukat tekintve ellenzik a NATO tagságot és az EU létét. A munkához, lakáshoz, ingyenes egészségügyhöz való jog biztosítását követelik, és mindenki számára elérhető oktatást szeretnének. Alapvető értékként védik az emberi jogokat, és tiltakozik a diszkrimináció ellen.

Legnagyobb dobásuk a most pedzegetett fagyhalál ellenes fellépésük volt (link). Az MKMP elnöke Thürmer Gyula, volt Moszkvai nagykövet, a Munkáspárt 2006-ot pedig a nyilvánosan vörös csillagot viselő Fratanolo János vezeti. A párt 2007-től egyre erőteljesebb közéleti szerepeket kezd vállalni és ezzel támogatottsága is nő.

Centrum Párt

2001 novemberében több szervezet együttműködésével és Kupa Mihály volt pénzügyminiszter vezetésével megalakult a magyar összefogásért a Centrum Párt. Eredetileg - ahogy a neve is mutatja - szigorúan középvonali pártként indult, manapság mégis inkább a szélsőbalhoz áll közelebb, (legalább egyes elemzők szerint), de működött már együtt a Fidesszel is.

A 2002-es választásokon nem érték el az 5 százalékos küszöböt, 2006-ban pedig az 1 százalék sem sikerült - így ők is állami támogatás nélkül maradtak. 2007-ben Kupa végleg lemondott, helyét Dr. Pászti Ágnes vette át. A párt egyre kevesebbet hallatja hangját, félő hogy végleg eltűnik a süllyesztőben.

Politikáját tekintve „a társadalmi kérdésekre hangsúlyozottan pragmatikus, szakmai válaszokat kíván adni”. Szükségesnek érzi a politikai elitváltást, a sokszínű társadalmi és szakmai összefogást. Nehezen elérhető célja, hogy „tisztességes, alkotó emberek és hiteles politikusok irányítsák az országot”. Tényleges munkássága azonban eddig nagyjából kimeríthető abban, hogy elindult a választásokon - és elszedett pár szavazatot a nagy(obb) pártoktól.

Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP)

Félreértés ne essék, nem kívánjuk az MSZDP-t a szélsőbaloldalhoz sorolni, csak mostani ügylet vet rá ilyesfajta fényt. Ugyanis az MSZP-vel eddig szorosan együttműködő párt nemrég erősen nyitott a baloldal egyéb, szélsőségesebb csoportjai felé, amit az MSZP nem vett jó néven. A párt maga 1890-ig vezetheti vissza a gyökereit, de mostani formájában 1989-ben alakult újjá Kapolyi László milliárdos, MTA tag vezetésével.

A párt mindezidáig az MSZP zsebpártjaként működött: tagjai MSZP listán, az MSZP színeiben jutottak be a parlamentbe és ott sem alkottak külön frakciót. A két szervezet közti megállapodás értelmében - amit Gyurcsány Ferenc is megerősített 2007-ben - ez teljesen rendben van.

Csakhogy, két dolog is beárnyékolja eme jól működő viszonyt: egyrészt a sorozatos átülések az MSZP berkeiből az MSZDP-be, másrészt az MSZDP szélsőbal felé közeledése. Az átülések indoka feltehetőleg a zajos koalícióval, és az egyéni pecsenyék sütögetésével magyarázható, de annyi biztos, hogy ezért bomlott fel a zuglói, a dunakeszi, és az óbudai MSZP-frakció, valamint még 2006-ban több mint hatvanan álltak át nagykanizsai és a józsefvárosi helyekről az MSZDP-hez.

Bár az együttműködés eredeti célja az irányzat balközépen tartása volt, a MSZDP a napokban együttműködést kötött a Munkáspárt 2006-al, és Centrum Párttal is. Ez a lépés kifejezetten nem tetszett az MSZP-nek, így a viszonyok meghűlése szinte tapintható. Egy vezető MSZP-s politikus szerint már nem „egy európai szociáldemokrata párt” irányelvei, hanem egy „modern munkáspárt körvonalazódik”. Kapolyi azonban úgy nyilatkozott, hogy „érdemi az együttműködés, nincs szó elhidegülésről”. Kíváncsian várjuk mi sül ki a végén.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását