2024. május 15. - Zsófia, Szonja

M.A.G.U.S. – Káosz és megújulás

Szerepjáték. Erre a szóra egyeseknek sátánista szekták, másoknak számítógépes játékok, megint másoknak pedig szexuális mérkőzések jutnak eszükbe, pedig valójában ez egy olyan fantázián alapuló, jórészt felnőtteknek szóló játékforma, amelyben mi magyarok i
2008. december 28. vasárnap 16:02 - Pásztor Balázs
M.A.G.U.S. - avagy a kalandorok krónikája

Mi is az a szerepjáték?
A szerepjáték egy elképzelt világban való kalandozás, ahol a világot a mesélő, az egyes kiválasztott karaktereket (akiknek a mesélő által kitalált történet szól) a játékosok személyesítik meg. Mindez verbális úton, gyakran sokrétű színesítő elemmel történik. A próbákat, harcokat bonyolult kockadobás és pontrendszer szabályozza, a játékot általában egy 3-7 fős csoport alkotja. A szerepjátékosok egyedi nyelvel, szokásokkal és poénokkal külön szubkultúrát alkotnak.
Az alcímben megjelölt cím fémjelzi azt a játékot, amit 1993-ban Novák Csanádék találtak ki, és azóta szinte töretlen népszerűségnek, és hatalmas viharoknak örvend. A sikerét jól jelzi, hogy több tucat könyv jelent meg hozzá, de van belőle társas, kártyajáték, sőt hamarosan talán Online RPG is. A siker oka a teljesen új, egyedi és ötletes fantasy világ megalkotása - még ha gyökereiben Tolkien Gyűrűk Uráig is nyúl vissza - valamint magyar nyelvű szerepjátékpiac űrjének korai kiaknázása.

Maga a játék egy elképzelt világon játszódik, ahol Ynev hatalmas kontinensét barangolhatjuk be, magunkat általában hősöknek vagy antihősöknek beállítva. A középkori fejlettségi szinthez hozzájön a mágia valós léte és az istenek jelentős aktivitása, ezért királylány-gyilkolós sárkánymegmentős játékra éppúgy lehetőségünk van, mint a kidolgozott és összetett politikai élet miatt intrikusi cselszövésekre. A játék egyedi, máshol sosem halott fajokat is felvonultat, valamint mágiarendszere forradalmian újszerűnek számított megjelenése idején.

Viharok

Nem lenne magyar termék, ha nevét nem kísérnék jogi tépelődések és filozófiai viták. Ennek jogi része, hogy az eredeti M.A.G.U.S. tulaja, a Valhalla Páholy megszűnt, és ezzel a jogok és a név annyi felé szakadt, ahány egyház Yneven képviselteti magát. Bizonyos regények az alapító írók által létrehozott Ronin, illetve a külsős Inomi kiadók égisze alatt jelentek meg, de a legújabb és szabálykönyvek regények a Delta Vision és Tuan kiadók tulajdonában vannak. Más, a játék sorsát szívügyüknek érző szervezetek (Szürkecsuklyások, Gameskút Kft.) pedig nem mindig regényekben, hanem falitérképben, kártyában, vagy épp társasban gondolkoznak.

A másik vihar, az egységes szabályrendszer körül tört ki. Az Első Törvénykönyv kissé primitív, kissé buta, de alapjába véve jó rendszerét többször próbálták átdolgozni, mindhiába. A régi rendszert leváltani hivatott Új Tekercsekből a játékosok többsége csak a kiforrott képzettségrendszert vette át, a DnD-re (Dungeons & Dragons, a világ legsikeresebb szerepjátéka) való átkonvertálás pedig teljes kudarccal zárult. A nemrég kijött Új Törvénykönyv már egy, az eddigieket összefoglaló, de a hagyományostól csak kis mértékben eltérő próbálkozásnak tekinthető, a játékosok többsége mégis marad az első - ahogy ők nevezik Nagy Zöld - könyv használatánál, amit saját házi szabályokkal egészítenek ki.

Volt, Van, Lesz

A M.A.G.U.S. múltja megkérdőjelezhetetlen, jelene aktív, és amíg a könyvek kiadása gazdaságos lesz, addig jövője is biztos - bár kétség kívül sokat javítana, egy teljesen új elgondoláson alapuló, a közösség által széles körben elfogadott szabályrendszer bevezetése, amit Jan van den Boomen is emlegetett új könyve bemutatóján. Ezt a jövőt biztosítja egyrészt a régi nagysikerű regények újranyomása, másrészt az új munkák igényes színvonala is. Eric van Dien Uwel Nevében című regénye sokak szerint az egyik legjobban sikeredett M.A.G.U.S. történet lett, míg Jan van den Boomen Toron című összefoglaló világleírása a visszajelzések szerint hamarosan majd minden csapat könyvtárában megtalálható lesz (amire elég rég nem volt példa).

Ráadásul a Solarah online néven ismert csapat várhatóan két év múlva elkészíti a világ MMORPG-s, számítógépes verzióját, ami újabb lökést adhat mind a magyar számítógépes játékpiacnak, mind a Ynev népszerűségének.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását