2024. május 4. - Mónika, Flórián

A rózsaszín filmek károsa

Az edinburghi Heriot Watt Egyetem pszichológusai szerint azok a romantikus filmek, amelyek túl messze vannak a valóságtól, károsak a szerelemre, mert azt az illúziót keltik, hogy a sors kegyelméből minden probléma megoldódik.
2008. december 24. szerda 08:25 - Hírextra
Ezekben a filmekben a nagy Ő rózsaszállal az ajkai között tűzoltólétrán kúszik fel szerelméhez és dacolva szédüléssel, előítéletekkel, feleségül kéri. Elutasítás esetén pedig szomorúan kóborol az elhagyott utcákon. Gary Salomon amerikai pszichoterapeuta, aki elsőként beszélt filmterápiáról, azaz arról, hogy a filmek hatással vannak mentális egyensúlyunkra, igazat ad a skót kutatóknak - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az edinburghi egyetem kutatói egy 100 fős, önkéntesekből álló csoporttal foglalkoztak, amelyben voltak olyanok, akik eleve hittek a sors által rendelt szerelemben és voltak reális gondolkodásúak is. A nekik bemutatott rózsaszínű filmek hatására az előbbiek még inkább meggyőződtek nézeteik helyességéről, az utóbbiak azonban nem váltak a szappanoperák kedvelőivé.

A kutatók megállapították: ezek a filmek főként azokra hatnak károsan, akiknek már különben is patologikus víziójuk van a szerelemről. Egy már létező alapproblémát súlyosbítanak és ez nem segít a párkapcsolat valódi problémáinak, buktatóinak megértésében és megoldásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását