2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Jön hozzánk az évszázad szakácsa

Eckart Witzigmann, a világ azon kevés (négy) szakácsa közé tartozik, akit a GaultMillaut nevű híres francia éttermi minősítő rendszer az évszázad szakácsának kiáltott ki.
2008. június 17. kedd 14:56 - Hírextra
A leghíresebb német séf a Magyar Gasztronómiai Egyesület, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghívására érkezett Magyarországra, hogy részt vegyen egy jótékonysági gálavacsorán, valamint szakmai tapasztalatcseréket folytasson a magyar vendéglátás vezető személyiségeivel.

A legendás séf - amint azt az MTI-nek a keddi tájékoztatón elmondta - 19 éves korában kezdte el járni a világot és 14 éven keresztül szinte haza sem ment. Jól ismeri a magyar ízeket is, számos olyan ételt kreált, amely magyar ihletésű, jóllehet most jár először Magyarországon.

Itteni programja zsúfolt - "és laktató, máris híztam, nagyon finom volt a tegnapi bográcsgulyás tarhonyával" - tette hozzá tréfálkozva. Június 20-án a Hagyomány és Evolúció nevet viselő szakácsverseny döntősei és a zsűri tagjai készítenek a tiszteletére jótékonysági gálavacsorát.

Ennek keretében adja át a német szakácskirály Széll Tamásnak, az egyik belvárosi étterem fiatal séfjének a verseny fődíját.

Eckart Witzigmann az elkövetkező napokban megismerkedik a legjobb magyar éttermekkel és ellátogat a Balatonra, valamint borászatokba is Molnár B. Tamásnak, a nemrég megjelent Étterem- és borkalauz 2008 szerkesztőjének kalauzolásával.

A híres séf megjegyezte: mindegyik étterem egy-egy konzulátus, amely a külföldi turisták számára képet nyújt az adott országról. Kiemelte, hogy mennyire fontos szerepe van a mai konyhában az alapanyagoknak: jó minőségű húsok, zöldségek és gyümölcsök nélkül a mégoly kreatív szakács sem tud alkotni. A termék a főszereplő - tette hozzá.

Ugyanakkor az étel, ha mégoly finom és látványos is, csak egy alkotórésze az összteljesítménynek, amelyhez hozzátartozik a szép terítés és a megfelelő bor kiválasztása.
Ahhoz, hogy jó szakács legyen valaki - fejtette ki bővebben szakmai hitvallását -, soha nem szabad megelégednie az átlaggal.

(Ezt annyira komolyan gondolja, hogy a tanítványai - akik szerte a világon nagy szeretettel beszélnek róla - azt a fajta maximalizmust, ahogyan dolgozik, Witzigmann-vírusnak nevezik.)
Minden szakácsnak fontos, hogy sok szakirodalmat olvasson - hangsúlyozta - és nem szabad elfeledni, hogy az étel látványa, a design fontos, de leginkább az, mi rotyog a fazékban. Meg kell találni a helyes egyensúlyt a hagyomány és a modernitás között.

A tájékoztatón a séf felhívta a figyelmet arra is, hogy minden a gyerekkorban és otthon dől el: a háziasszonyoknak nagy a hatalma, hiszen a következő generációk ízlését és ételkultúráját alapozzák meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását