2024. április 20. - Tivadar

Depressziósak az amerikai fiatalok

Több mint kétmillió tizenéves élt át súlyos depressziós életszakaszt az elmúlt évben az Egyesült Államokban, a lányok közel 13 százalékát érintette a probléma - áll a szövetségi kormányzat által kedden kibocsátott közleményben.
2008. május 14. szerda 19:09 - Hírextra

A 12 és 17 év közötti kamaszok átlagosan 8,5 százaléka élt át súlyos depressziós epizódot tavaly, közölte az Egyesült Államok mentális egészséggel foglalkozó szövetségi hivatala (Substance Abuse and Mental Health Services).

Az átlagon belül megdöbbentő különbséget tapasztaltak a nemek közt: a fiúk 4,6 százalékát, míg a lányok 12,7 százalékát érintette a probléma.

A depresszió az öngyilkosság vezető oka, az öngyilkosság pedig a 15 és 24 év közöttiek körében a harmadik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban.

"A 2004-től 2006-ig tartó időszakra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a 12-től 17 éves korúak körében tavaly történt depressziós epizódok az életkor emelkedésével általában szaporodtak" - írják a kutatók.

Az elemzést végző kutatók Az Egészség és Droghasználat Nemzeti Felmérése elnevezésű vizsgálat adatait használták fel. 67.700-nál több 12 és 17 év közti fiatal válaszolta meg a hangulatra és depresszióra vonatkozó kérdéseket.

Azt, hogy milyen mértékben érintette őket a depresszió, egy tudományosan kidolgozott skálán mérték, mely figyelembe veszi a családra, barátokra, az otthoni feladatokra és az iskolai teljesítményre irányuló hatást is.

Jelentős depressziós epizódnak azt tekintették a kutatók, ha két hétnél tovább fennálló nyomott hangulatról, az érdeklődés elvesztéséről, örömtelenségről, valamint legalább négy, egyéb tünet egyidejű meglétéről - mint alvászavar, energiahiány, koncentrációs zavar, vagy önértékelési problémák - számoltak be a fiatalok.

A depressziós tizenévesek mintegy felét állapota súlyosan akadályozta legalább egy területen feladatai ellátásában. A legsúlyosabb esetekben átlagosan 58 napig képtelenek voltak elvégezni az érintett kamaszok szokásos tevékenységüket.

"Szerencsére a depresszió nagyon jól reagál a korai beavatkozásra és kezelésre" - mondta Terry Cline, a hivatal munkatársa. "A gyerekük mentális egészségével törődő szülőknek ugyanolyan sürgősséggel kellene segítséget keresniük, mint bármely más orvosi állapot esetében" - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását