2024. május 10. - Ármin, Pálma

Erdő Péter méltatta II. Alekszij tevékenységét

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek levélben részvétét nyilvánította II. Alekszij pátriárka halála miatt pénteken Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolitának - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodája az MTI-vel
2008. december 5. péntek 15:51 - Hírextra
A levélben az áll: "megrendülten értesültem őszentsége, II. Alekszij Moszkva és egész Oroszország pátriárkája haláláról. Személyében olyan főpapot tisztelhettünk, aki a kiengesztelődés és a keresztény szeretet lelkületével fordult felénk, és aki a keresztény hit alapján felemelte szavát korunk nagy kérdéseiben, az erkölcs, az igazságosság és a teremtő Isten akaratának tisztelete érdekében".

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke levelében megemlékezett II. Alekszijjel történt tavalyi találkozására, amelynek "emlékét hálás szeretettel őrzi", és megemlítette, hogy a pátriárka személyét imáiba foglalja.

II. Alekszij pátriárka Alekszej Mihajlovics Ridiger néven született 1929. február 23-án született az észtországi Tallinban. 1949-ben végezte el a papi szemináriumot az akkori Leningrádban, majd 1950-ben pappá szentelték.

1961-ben lett Tallin és Észtország püspöke, még ebben az évben kinevezték a moszkvai patriarkátus külkapcsolatokkal foglalkozó osztályának helyettes vezetőjévé, majd 1964-ben érsekké avatták. A patriarkátus intézője, azaz gazdasági vezetője volt 1964-1986 között, és ugyancsak 1964-ben a szent szinódus tagjává vált. 1965-től a patriarkátus oktatási bizottságának elnöki tisztét is betöltötte 1986-ig.

1963-tól 1979-ig az orosz ortodox egyház szent szinódusának a keresztény egység és az egyházak közötti kapcsolatok kérdéseivel foglalkozó bizottságának is tagja volt. 1968 februárjában metropolitává szentelték.

Moszkva és egész Oroszország pátriárkájává 1990. június 7-én választották meg. Ebben a minőségében a Független Államok Közössége (FÁK) vallásközi tanácsának tiszteletbeli társelnöke és az orosz elnök mellett működő, a vallási szervezetekkel való együttműködés kérdéseivel foglalkozó tanács tagja volt.

II. Alekszij tavaly júniusban Moszkvában fogadta Erdő Péter bíborost, Magyarország prímását, aki ez alkalomból Szent István ereklyét ajándékozott az orosz ortodox egyháznak.

Nagyrészt II. Alekszij ortodox pátriárka munkásságának köszönhető, hogy az oroszországi ortodox egyház és az orosz külföldi egyház közötti szakadás megszűnt - mondta az MTI-nek pénteken Várszegi Asztrik püspök, a magyarországi bencés szerzetesrend főapátja a görögkeleti egyházfő halála kapcsán.

Az utóbbi másfél évtizedben több szívinfarktuson átesett pátriárka sokat tett a katolikus és az ortodox egyházak közötti kapcsolatok javításáért is, Ausztrián kívül járt többek között Németországban egyházi vezetőkkel tárgyalni. Várszegi Asztrik meglátása szerint a következő évtizedekben lesz közeledés a két egyház között, függetlenül attól, hogy ki kerül az orosz ortodox egyház élére.

Várszegi Asztrik felhívta a figyelmet, hogy "az utazó pátriárka", II. Alekszij december 20-23. között Bécsben találkozott volna Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsekkel. Az osztrák fővárosban a felújított ortodox Szent Miklós templomot áldotta volna meg.

A pannonhalmi főapát megjegyezte: a négynapos programra ő is hivatalos volt, jó kapcsolatuk miatt pedig személyes veszteségként is megéli a pátriárka elhunytát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását