2024. május 10. - Ármin, Pálma
Boros György igazi gödöllői lokálpatrióta. A hétvégi győztes magyar teniszbajnokság után, mint a gödöllői Kiskastély teniszközpont megálmodóját és tulajdonosát kérdeztük, arról, hogyan jutott idáig, és mik a tervei.
2011. augusztus 19. péntek 05:47 - Pénzes Dávid
Hogyan jött a szerelem a tenisz iránt?

Ötvenöt éve már, hogy Gödöllőn elkezdtem atletizálni, éppen a korábbi teniszcentrum szomszédságában. Akkor eldöntöttem, hogy nem szeretnék innen elmozdulni.

Dr. Révész Tamás barátom, az ELTE professzora harminc évvel ezelőtt vitt be a BEAC teniszpályájára. Ő mutatta meg hogyan kell fogni az ütőt, és tanított meg teniszezni; legalább másfél percembe telt, hogy beleszeressek a sportba.

Ön megálmodott egy teniszközpontot Gödöllőn. Honnan jött az ötlet hogy épp ezt szeretné a városba vinni?

1982-ben Gödöllőn alakítottunk egy sportegyesületet és két évre rá elkezdtünk amatőr teniszbajnokságokat rendezni, de csak a hétvégékre. Ám akkora volt az érdeklődés, hogy ki kellett tolnunk csütörtökre is a meccseket. Ekkor éreztük, hogy valamibe nagyon belenyúltunk. 1987-ben kaptunk a várostól egy lehetőséget: felajánlottak egy területet, ahol ha akarunk, építhetünk egy pályát magunknak. Megszereztem az anyagi fedezetet és kialakítottunk négy pályát.

A teniszközpont nyitómérkőzését az akkori amerikai nagykövettel, Mark Palmerrel játszottam, ami nagy megtiszteltetés volt számomra – nem beszélve a láda labdáról, amit ajándékba hozott.

Aztán elköltöztek.

Igen. Egyfelől évről évre hosszabbítani kellett a területre az engedélyt, másfelől, a pályák túl közel voltak a főúthoz, és bizony sokszor látszott a fehér pólón a légszennyezés pora. Ekkor találtunk egy helyet, amit 1998-ban a társammal megvásároltunk. Itt építettük fel a teniszközpontunkat.

Miért pont Gödöllő?


Ez egy olyan kisváros, ami rendkívül alkalmas erre. Járom a világot és az ilyen teniszklubok, minden nagyvárosnál – London, New York, Párizs – a külvárosi területeken vannak. Mióta megépült az autópálya, a közlekedés is nagyon egyszerű, és kevés időt emészt fel: a főváros Pesti oldaláról hamarabb ide lehet érni, mint a budai pályákhoz, a repülőtérről pedig alig húsz perc alatt itt lehet lenni.

Akkor elégedett azzal, ami létrejött.

Igen, teljesült az álmom. 650 millió forintos beruházás volt a teljes infrastruktúra létrehozása és úgy gondolom, megérte.

Mitől működik jól a központ?


Épp az infrastruktúrától. A kiszolgáló épületeknek és helyiségeknek magas színvonalúnak kell lenniük, hiszen a salakpályák nagyjából mindenhol egyformák.

A négy pályán egy zápor után három perccel már lehet teniszezni, télen pedig sátorral fedjük le. Az önkormányzat ehhez még hozzáépített két pályát, így hat pályával már csapatbajnokságot tudunk rendezni. Ráadásul a pályák mérete megegyezik a Davis-kupa pályák szabványaival.

Hogyan sikerült odaszervezni a Davis-kupát?


Négy éve vannak már Davis-kupa versenyek. Ennek fő oka, hogy minden szempontból a világ teniszlétesítményeinek élvonalában van a központunk. A külföldi szervezők maximálisan elégedettek az infrastruktúrával.

Három éve Patai László elnök úr ajánlására megválasztottak a Magyar Tenisz Szövetség alelnökének. Ekkor felajánlottam, hogy rendezzük Gödöllőn a Davis-kupát. Eleinte voltak fenntartások, de mikor a szövetség tagjai megnézték a pályát, azonnal megkaptuk a rendezés jogát, sőt hozzátették, nemhogy Magyarországon, de Nyugat-Európában is kevés ilyen színvonalú központ van.

Nemrég itt volt a fehérorosz csapat (akiknél az a Maksz Mirnyij is játszott, aki Daniel Nestorral idén Roland Garrost nyert Párizsban), és sikerült őket legyőzni. Ez nagyon nagy dolog. Szerintem azért győztünk – és hadd legyek most lokálpatrióta – mert Gödöllőn volt a verseny. A közönség egyszerűen fantasztikus volt, végig telt ház előtt játszottunk.

Mennyi a férőhely?

Ezer ember fér el a lelátókon.

Mik a további álmai a teniszközpont kapcsán?

Most már a minőségre és nem a mennyiségre szeretnék hangsúlyt fektetni. Azaz nem újabb pályák nyitásában gondolkodom, inkább a teniszoktatás és a játék színvonalának emelésében.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy 2004-ig mintegy hétszáz főt tanítottunk meg teniszezni. Profi módon gondolkodunk: 9-10 éves kortól tudatosan neveljük a gyerekeket. Jelenleg 150 fős az ott teniszezők létszáma.

Hétvégén nyertük meg a hetedik és nyolcadik magyar felnőtt férfi bajnokságot, csapatban illetve egyéniben. Balázs Attila lett az egyéni bajnok, testvérével, Györggyel pedig párosban győzött.

Szeretném Taróczy Balázst is elcsábítani magunkhoz, mert neki olyan nagy tapasztalata van ebben a világban (és nem csak arról beszélek, hogy miként üssük a fonákot), ami minőségi változást jelentene a gödöllői tenisz életében. Mindig azt vallottam, hogy a két legfontosabb dolog a teniszben a szakmai oktatás és az emberi nevelés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását