2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Államilag szponzorált volt a Mumbai-i vérontás?

A legfrissebb Fehér házi jelentések szerint a mumbai terroristák profizmusa államszintű háttérre utalhat: Bruce Riedel az ázsiai ügyek főbiztosa a pakisztáni hírszerzés részvételét feltételezi.
2008. december 5. péntek 15:59 - Tatai Gábor
A hét elején, egy CNN-nek adott interjújában, a pakisztáni elnök már cáfolta a hasonló feltevések valódiságát. A merényletek megtervezésével és végrehajtásával világszerte tevékenykedő független terrorcsoportokat vádol. Asif Ali Zardari határozott fellépést ígért mindazok ellen, akikre a bizonyítékok egyértelműen rá fognak mutatni. „Bárki is felelős a brutális támadásokért India és az indiai nép ellen, most a reakciókat keresi” fogalmazott, és a Pakisztánt ért vádakat az indiai média heves érzelmeivel indokolta: „a biztosnak kell lennünk abban, hogy a világközösség védett bármilyen jellegű túlreagálással szemben”.

A pakisztáni szál

A szélsőségesség melegágya
Világszerte több hírszerző hivatal gyanúsítja Pakisztánt a szélsőségesség és terrorizmus burkolt támogatásával. A vitatott pakisztáni nukleáris programban olyan személyek részvétele is bizonyítást nyert, mint a körözött Dr. Abdul Qadeer Khan, aki korábban nukleáris technológiát adott el Észak-Koreának, Iránnak és Líbiának. Az üzletekben a kormány is érintett volt. Köztudott, hogy Kasmírban és Afganisztánban Pakisztán iszlám milicistákat is harcoltatott és India oldaláról az a vád érte, hogy monetáris segítséget nyújt a régióban tevékenykedő több terror csoportnak. Több évvel ezelőtt a pakisztáni kormány Vasútügyi Miniszterét az a vád érte, hogy terrorista kiképző táborok felállításában működött közre az ország területén. Az FBI feltételezései szerint Pakisztán rendelkezik a világ legmodernebb terrorista infrastruktúrájával, a pakisztáni hírszerzés morális, ideológiai és pénzügyi segítséggel látja el a szélsőséges csoportokat. Állítólag Pakisztán a közvetítő az Al-Kaida felé is. Az ország biztonságpolitikai szempontból az állam által támogatott terrorizmus iskolapéldája a Pakistan Security Research Unit tanulmánya szerint.
Az indiai sajtó időközben meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva arról értesít, hogy három terrorista bizonyíthatóan a Pakisztánban szerveződött Lashkar-e-Tiyaba tagja volt, mely csoport korábban Kasmír indiai fennhatósága ellen küzdött. A támadók összesen tízen voltak, közülük kilenc halott, egy vallatás alatt áll. Az elfogott Mohammad Ajmal Qasam pakisztáni nacionalista, az általa is használt kommunikációs felszerelés egyértelműen külföldi koordinációra utal. A megtalált mobilok, GPS berendezések és műholdas telefonok vizsgálata még tart.

Terrorizmus politikai ambíciókkal

A lassan éleződő indiai-pakisztáni feszültség csillapításának ügyében tegnap Iszlámábádba látogatott az Amerikai külügyminiszter is Új-Delhiben tett látogatása után. Condoleezza Rice ismételten teljes együttműködésre szólította fel a pakisztáni vezetést Új-Delhivel, a Lashkar-e-Tiyaba militáns csoport ügyében határozott állásfoglalást kér. A politikai szférába is egyre inkább benyomuló csoport célkitűzése a fundamentalista vallásos szervezetek egyesítése ellenzékként a demokratikus mozgalommal szemben. Egy szélsőséges koalíció terrorista elemekkel komolyan veszélyeztetheti Pakisztán és az egész térség stabilitását.

Ellentmondásos szövetséges

A hírszerzési pletykákkal ellentétesen a valóság az, hogy az ország jelen pillanatban is Amerika szövetségese a tálib és al-kaida erők ellen folytatott afganisztáni és északnyugat-pakisztáni harcokban. A Mumbaiban fogvatartott támadó vallatása jelenleg is folyik, ha a nyomozás során a pakisztáni adminisztráció „ujjlenyomataira” bukkannának, radikálisan értékelődne át az ország megítélése és az egész Dekkán-fennsík fegyveres konfliktusba fordulna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását