2024. május 10. - Ármin, Pálma

Eltemették Takáts Gyulát

Közeli hozzátartozói, barátai, pályatársai és tisztelői, az irodalmi és társadalmi élet képviselői kísérték utolsó útjára csütörtökön Kaposváron, a Keleti temetőben Takáts Gyula költőt, írót, műfordítót.
2008. november 27. csütörtök 15:03 - Hírextra
A Kossuth-díjas, kétszeres József Attila-díjas poéta, Kaposvár díszpolgára, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke életének 98. évében, november 20-án hunyt el. Takáts Gyulát saját halottjának tekintette a kaposvári és a Somogy megyei önkormányzata, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság.

A ravatalnál Szita Károly, Kaposvár polgármestere Somogy megye, Tab, Balatongyörök és Kaposvár polgárai nevében azzal búcsúzott Takáts Gyulától, hogy életművét, gondolatait, eszméit, amelyet "királyi örökségként" hagyott az utókorra, megőrzik és tovább viszik.

Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság alelnöke a szervezet és az íróbarátok nevében búcsúzott a már életében klasszikussá vált költőtől, akit - méltatva irodalmi tevékenységét - a magyar költészet egyik mesterének nevezett.

Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke az irodalmi és szellemi élet köztiszteletben álló alakjaként emlékezett meg Takáts Gyuláról, aki "egy jeles költőnemzedék utolsó tagjaként fejezte be földi életpályáját". Nélkülük, a Nyugat harmadik nemzedékeként számon tartott költők nélkül nem lehet a magyar líráról érdemben szólni - hangsúlyozta.

A temetésen több százan vettek végső búcsút Takáts Gyulától, köztük több somogyi országgyűlési képviselő, valamint a Somogyhoz kötődő, nagybajomi születésű Boross Péter volt miniszterelnök.
Takáts Gyula 1911. február 4-én született a Somogy megyei Tabon. Középiskoláit Kaposváron végezte, majd 1934-ben a pécsi egyetemen szerzett tanári és bölcsészdoktori oklevelet földrajz, geológia és filozófia szakon. 1939-től Munkácson, majd Kaposváron középiskolában tanított, 1948 és 1971 között a kaposvári Rippl-Rónai József Múzeum és a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője volt. 1985-től a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság elnökeként is tevékenykedett, 1991-ben a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tiszteletbeli tagjává választotta. Alapításától, 1992-től tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, 1994-től a Magyar Pen Club alelnöki tisztségét is betöltötte.

A Nyugat című irodalmi folyóirat harmadik nemzedékéhez sorolt író élete nagy részét a Dél-Dunántúlon töltötte, versei, regényei, esszéi e tájhoz, Kaposvárhoz és környékéhez kapcsolódnak. Tanulmányai és esszéi a magyar irodalom és művészet klasszikus hagyományairól, elsősorban Berzsenyi és Csokonai szellemi örökségéről, valamint a Nyugat költőiről adtak személyes képet. Takáts Gyula egykor együtt sétált József Attilával, első kötetéről, a Kútról Radnóti Miklós írt Babits Mihály kérésére recenziót a Nyugatba.

Irodalmi munkásságát 1941-ben Baumgarten-díjjal, 1960-ban és 1971-ben József Attila-díjjal, 1983-ban a Művészeti Alap nagydíjával jutalmazták. 1985-ben Déry Tibor-jutalomban, 1991-ben életműve elismeréseként Kossuth-díjban részesült. Még ebben az évben megkapta a Magyar Köztársaság Zászlórendje kitüntetést, 1971-től Tab, 1973-tól Kaposvár, 2002-től Balatongyörök díszpolgára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását