2024. április 27. - Zita

Eltemették a nagycsécsi áldozatokat

Eltemették az egy héttel ezelőtti nagycsécsi támadás két roma áldozatát hétfő délután a Borsod megyei településen; a szertartáson megyei és országos roma vezetők mellett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is megjelent.
2008. november 10. hétfő 16:51 - Hírextra
A 43 éves cigány férfi és 40 éves húga akkor vesztette életét, amikor múlt hétfőn kevéssel éjfél után ismeretlenek megtámadták a falu szélén lévő házukat. A támadók Molotov-koktéllal felgyújtották a másfél szobás, komfort nélküli otthont, és az ablakon keresztül lőtték le a két embert, akik azonnal meghaltak; az asszony férje könnyebben megsérült.

A szemben lévő házra szintén Molotov-koktélt dobtak és rálőttek, de ott nem sérült meg senki.
Hétfő délután a nagycsécsi temetőben rendezett katolikus szertartáson mintegy 300 ember vett részt. Megjelent Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői, Gulyás Ottó, a település független polgármestere és több környékbeli és megyei cigány kisebbségi önkormányzati vezető.

Kovács Tibor, a választókerület MSZP-s országgyűlési képviselője és Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott koszorút juttatott el az áldozatoknak.

Varga Bertalan római katolikus esperes szertartási beszédében azt mondta: minden érző szívű ember megdöbbent a múlt héten Nagycsécsen történteken. Hozzátette: "egyedül Isten veheti el az életet, amit ő adott, és ehhez senki másnak nincs joga. A két ravatal mutatja, a gyűlölet az, ami gyilkol". Isten előtt mindenki egyenlő, legyen bármilyen származású - fűzte hozzá.

A temetési szertartás ideje alatt fokozott volt a rendőri jelenlét a faluban, a község szinte minden pontján rendőrök posztoltak.A szertartás után Draskovics Tibor újságíróknak azt mondta, fontosnak tartotta, hogy ott legyen a temetésen, mert úgy gondolta, meg kell mutatni: "sunyi, gyáva bűncselekmény" áldozatává vált emberek számíthatnak a társadalmi szolidaritásra. Minden erővel kézre kell keríteni az elkövetőket - tette hozzá.

Kolompár Orbán az MTI-nek úgy fogalmazott: az OCÖ és a magyarországi cigányság fekete betűvel írja be naptárába november 3-át, amikor két ember értelmetlen erőszak áldozata lett. Köszönetet mondott a rendőrséget felügyelő miniszternek, hogy személyes jelenlétével osztozott a magyarországi cigányság gyászában. Véleménye szerint ez azt mutatja, a cigányság nincs magára hagyva.

Az OCÖ elnöke azt mondta: bíznak abban, hogy a rendőrség a lehető legrövidebb idő alatt elfogja a gyilkosokat, mert mint fogalmazott, "amíg ilyen emberek szabadlábon vannak, egyetlen roma sem lehet biztonságban".

Kolompár Orbán megemlítette, hogy kedd reggel roma vállalkozók az OCÖ és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével megkezdik a teljesen kiégett ház újjáépítését.
Az ügyben a rendőrség tízmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását