2024. április 27. - Zita

Egészségügyi kérdések napirenden

Az útfelújításokról, az egri kórházról és a szervátültetésekről esett szó hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.
2008. november 24. hétfő 17:37 - Hírextra
Tasó László (Fidesz) sérelmezte, hogy a kormány egyetlen eurócentet sem fordít a 471-es út felújítására, az elkerülő utak megépítésére. Azt kérdezte, hogy a kabinet felülvizsgálja-e a közlekedésfejlesztési koncepciót.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy a 471-es út milyen baleseti kockázatokat jelent, ezeket a szakaszokat folyamatosan javítják. Puch László ugyanakkor hozzátette: a teljes felújításra 2011-ig nem látnak esélyt.

Nagy Kálmán (KDNP) azt mondta, az országos tiszti főorvos rendelkezése szerint az egri Markhot Ferenc Kórház tekintetében szakfelügyeleti vizsgálatot kizárólag Bujdosó László regionális tiszti főorvos megbízásából lehet végezni, és megtiltottak minden egyéb ellenőrzést. Az ellenzéki képviselő szorgalmazta, hogy az egészségügyi miniszter hozzon létre egy független szaktekintélyekből álló bizottságot, amely megállapítaná, biztonságos-e a betegek ellátása Egerben.

Az egészségügyi miniszter válaszában ismertette Falus Ferenc országos tiszti főorvos és Bujdosó László regionális tiszti főorvos levelezését. Ezek szerint az országos főorvos október végén utasította kollégáját helyszíni ellenőrzésre 90 napon belül, azután pedig 120 naponként kell ellenőrizni a HospInvest kezelésében adott intézményt. A szakértőket Bujdosó László jelölheti ki.
Székely Tamás szerint példaértékű lenne, ha minden ellenőrzést így terveznének meg és nem tartotta szükségesnek egy külön bizottság felállítását.

Pettkó András (MDF) emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt ítélethirdetés közben megszöktek elkövetők a bíróságról; kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt ítélték el őket.

Nem gondolja a szaktárca, hogy jogalkotási feladata van ebben az ügyben? - tudakolta.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerint ha egy ítéletnél, amely nem emelkedik jogerőre és szabadságvesztést szabtak ki, lehetőség van az előzetes letartóztatásra. Ha pedig az ítélet kihirdetéskor jogerőre emelkedik, akkor is van lehetőség, hogy a bíróság az öt évi vagy annál nagyobb szabadságvesztés esetén azonnal elrendelje az őrizetbe vételt - fűzte hozzá Juhász Gábor. Mint mondta, mindkét esetben az eljáró bíró vagy a tanács elnöke intézkedik. Az államtitkár megjegyezte: Farkas Károlyt Vecsésen elfogták, Farkas Péter ellen pedig körözést adtak ki.

Farkas Péter olimpiai bajnok és testvére, Károly nem várták meg az ítélethirdetést az ellenük kábítószerrel visszaélés miatt indított perben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon november 3-án. Farkas Péter öt év fegyházat kapott nem jogerősen bűnsegédként elkövetett kábítószerrel visszaélés miatt első fokon. Testvérét, Károlyt hét év fegyházra ítélték.

Tóth Gyula (MSZP) azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a nem elegendő számú átültethető szerv az egészségügyi létszámhiányból vezethető le, és ha nagyobb figyelmet kapna ez a terület, évente 10-20 donorral több lehetne. A kormánypárti képviselő azt mondta, az ország donorjelentésre alkalmas több mint 100 kórházából mindössze 50 jelent és közülük is kevesen rendszeresen. Az elmulasztott eseteket szankcionálják-e? - kérdezte. Tóth Gyula azt is tudakolta, támogatja-e a szaktárca donorkereső csoport felállítását.

Az egészségügyi miniszter válaszában közölte: Magyarországon évente 700 ember kerül fel a transzplantációs listára, 350 szervátültetés történik és 256 donorjelentés volt. Székely Tamás a fő problémának a donor kiválasztásra vonatkozó szabályokat nevezte. Mint mondta, a jogszabályok szerint felnőttek esetében 12 órán keresztül kell igazolni, hogy nincs agyműködés.

A szakminiszter szerint tervezik, hogy a súlyponti intézményeknél kötelező lenne olyan eszközöket beszerezni, amivel ezt a 12 órás megfigyelést le lehetne rövidíteni.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) azt kérdezte, miért költ a kormány milliókat reklámra, miért nem számol be a parlament szakbizottságának és az Országgyűlésnek az európai uniós források felhasználásáról.

Burány Sándor gazdasági államtitkár válaszában közölte: a reklámok a lakosság tájékoztatását szolgálják, ez uniós előírás is, "tehát a kormány nem a saját feje után megy". Hozzátette: bármikor készek tájékoztatni a parlamentet az uniós pénzek felhasználásáról.

Karsai Péter (MDF) azt tudakolta, van-e terve a kormánynak a befektetések és megtakarítások ösztönzésére.A Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában közölte: az Országgyűlés által hétfőn tárgyalt bankmentő csomag éppen erről szól, továbbá jelenleg is vannak olyan kedvezmények, amelyek a megtakarítások ösztönzésére szolgálnak, például a társasági adóban és a személyi jövedelemadóban. Keller László felhívta a figyelmet arra, hogy a társasági adóról szóló törvényben a fejlesztési tartalékképzés, bizonyos körök esetében a kedvezményes adókulcs, illetve a K+F-hez kapcsolódó különböző adókedvezmények egyaránt a befektetéseket ösztönzik.

Tóth József (MSZP) azt kérdezte, ki köteles segíteni a hajléktalanokat a fővárosban. Mint mondta, ha egy hajléktalan egy kerületi szociális intézményt jelöl meg tartózkodási helyként, akkor annak az önkormányzatnak kell őt segíteni, azonban a kerületeknek erre nincs pénzügyi fedezete, hiszen a pénzbeli ellátásokra fordítható pénzek a Fővárosi Önkormányzatnál vannak. A képviselő szerint jogszabály-módosításra van szükség.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, a hajléktalan-ellátás problémája összetett, de a szociális törvény az illetékességre vonatkozóan egyértelműen fogalmaz. Korózs Lajos hozzátette: a hajléktalanság definíciója a gyakorlatban értelmezhetetlen, ezért hajlandó visszatérni erre a kérdésre, valamint arra, kinek mi a kötelessége és hogy pontosan mit kell érteni hajléktalanság alatt.

Balogh József és Turi-Kovács Béla (mindkettő Fidesz) azt kérdezte, miért akadályozza a kormány az egészséges tanyasi élelmiszerek piacra jutását. Mint Balogh József fogalmazott, a kistelepüléseken fokozott bizonytalansággal nézik a kormány tevékenységét és a magyar termelők semmilyen segítséget nem kapnak , hogy piacra jussanak hazai tanyasi termékeikkel.

 Hangsúlyozta: import termékek, például lengyel burgonya, kínai fokhagyma, spanyol paprikaőrlemény vannak, ezek többsége azonban ellenőrizetlen áru. Az ellenzéki képviselő azt firtatta, kezdeményeznek-e valamit, hogy a silány minőségű áruval szemben a hazait preferálja a magyar kormány.

Turi-Kovács Béla úgy vélte, van, ahol a piacokon "vegzálják" a kistermelőket, vagy egyszerűen "semmilyen" a külföldi áruk minőségi ellenőrzése, a hazai termékeknél pedig a kistermelőt ellehetetlenítik. Mint a politikus fogalmazott, el kell tudni dönteni, kellenek-e a tanyasi termelők.
Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára válaszában közölte: nem tudja megerősíteni, hogy a magyar termékek kiszorulnának a piacokról. Emlékeztetett arra, hogy az eddigi illegális üzemekre tanyákon bukkantak. Hangsúlyozta: a tárca célja, hogy lerövidítse az élelmiszerláncot, de amíg a fogyasztó a külföldi paprikát veszi meg, addig nehéz a dolguk.

Herényi Károly (MDF) azt kérdezte, van-e bátorság és tudás az euróbevezetés céldátumának kijelöléséhez. A frakcióvezető arra is kíváncsi volt, milyen lépéseket tesz a kormány az EMR II. pénzügyi rendszerhez csatlakozás érdekében, ami az euró bevezethetésének "előszobája".

A pénzügyminisztériumi államtitkár azt felelte: a kormánynak megvan bátorsága, tudása és felkészültsége olyan cselekvési program kidolgozásához, ami az ország érdekeit a legmesszebbmenőkig figyelembe veszi. Keller László szerint a legfontosabb feladat az, hogy "túl legyünk" a pénzügyi válságon. Megkerülhetetlennek nevezte a maastrichti kritériumok fenntartható teljesítését, az euróövezet céldátumát pedig szerinte csak akkor lehet megjelölni, ha ezen kritériumokat teljesítette az ország.

Keller László felhívta a figyelmet arra, hogy az EMR II.-be belépésről az illetékes európai uniós testületek döntenek, az eljárás minden elemében titkos, a jelentkezéstől a sikeres tárgyalások lezárásáról szóló közleményig. Magyarország így nem hozhat önálló döntést a kérdésben, és a jelentkezésről sem adhat ki nyilvános információt.

Herényi Károly azt javasolta, kezdődjön erről a kérdésről ötpárti konzultáció. Keller László arra kérte az MDF frakcióvezetőjét, legyen türelemmel és folytassák a párbeszédet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását