2024. május 6. - Ivett, Frida

Orbán szerint nagy a veszély

Orbán Viktor rendkívül veszélyesnek tartja a jövő évi költségvetést, amely szerinte a szociális katasztrófa kockázatát is magában rejti; a Fidesz elnöke erről hétfőn beszélt, újságírói kérdésre válaszolva.
2008. november 24. hétfő 17:40 - Hírextra
A pártelnök Bernhard Worms-szal, az Európai Senior Unió elnökével tartott találkozója után kérdésre válaszolva azt mondta:ha valóban ebben a formában fogadják el a jövő évi költségvetést, akkor Magyarország nagyon komoly kockázatokat vállal.

Kockáztatunk munkahelyeket, nyugdíjakat és az emberek biztos megélhetését. Ez a költségvetés így egy komoly szociális válság, katasztrófa kockázatát is magában rejti - fogalmazott Orbán Viktor.
A Fidesz elnöke szerint a büdzsé olyan helyzetbe hozhatja az országot, ami minden képzeletet felülmúl. Mint mondta, az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy ez a költségvetés milyen megélhetési problémákat tartogat a számukra, és ez a jövőre fog kiderülni.

Már csak annyit tudunk tenni, hogy imádkozunk, meg szavazunk a parlamentben minden jó ügy mellett. Talán ezek a veszélyek mégsem válnak valóra - mondta.Szerinte egy rossz válságkezelési módszer költségvetése lesz a 2009-es büdzsé, amely leginkább azért rejt magában óriási kockázatokat, mert nem az Európában sikeresnek látszó válságkezelést alkalmazza, hanem valami egészen mást.

Orbán Viktor kijelentette: rendkívül veszélyes ösvényen halad Magyarország, és van ennél sokkal biztosabb, járhatóbb út is.Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy az SZDSZ valószínűleg megszavazza a költségvetést, Orbán Viktor azt mondta: "az örök optimisták közé tartozom, néha még a szabad demokratáknak is hiszek, például amikor kijönnek a kormányból, de mindig csalódok".

A Fidesz elnöke az Európai Senior Unió elnökével folytatott találkozója kapcsán azt mondta, míg Németország kamat- és adócsökkentéssel a válságkezelés európai útját választotta, addig Magyarország az Európai Unióban egyedül, bátran, "magyaros virtussal" szembemegy ezzel. Szerinte a szocialista kormány válságkezelése nem kifelé visz a válságból, hanem éppen a válság szíve, mélye felé.

Emberiességi szempontból elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben az elit a saját privilégiumait, fizetését érintetlenül hagyja, aközben az első gondolata, hogy a nyugdíjasok, a bérből és fizetésből élők pénztárcáját vegye célba.

"Meg kell értenie a magyar politikai és hatalmi elitnek, hogy egy csónakban kell ülnie a saját népével" - jelentette ki. Mint mondta, most nem az állam megmentéséről kell gondolkodni valamiféle "régi államszocialista logikát" követve, hanem az emberek megsegítéséről.Bernhard Worms, az Európai Senior Unió elnöke a találkozó után elmondta: az európai nyugdíjas szövetség 27 országban képviselteti magát, összesen 520 ezer aktív taggal.

Arról is beszélt, hogy Németországban adócsökkentésen gondolkodnak, hogy az embereket lehetőségekhez juttassák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását