2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem díjazzák Gyurcsány ötleteit

Sérelmezték a frakciók képviselői a házbizottság csütörtöki ülésén Gyurcsány Ferenc képviselői költségtérítésre és a hiányzások szabályozására tett javaslatát - tudta meg az MTI.
2007. szeptember 23. vasárnap 09:39 - Hírextra

A távirati iroda információi szerint az ülésen mind az öt parlamenti párt képviselője kinyilvánította, hogy nem vennék szívesen a képviselői költségtérítés szabályozásának megváltoztatását.

A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat és a következő egy év teendőit. Az "új rend" tíz pontja közé sorolta a képviselői költségtérítés átláthatóbb és a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozásának kialakítását. A frakcióvezetőknek és a házelnöknek küldött levelében - amelyben a probléma rendezésére az Országgyűlést kérte fel - a miniszterelnök már úgy fogalmazott: mindkét ügy a társadalmat élénken foglalkoztatja és az emberek többségét joggal irritálja.

A házbizottság ülésén - az MTI információi szerint - többen kifogásolták Gyurcsány Ferenc szóhasználatát is.

Répássy Róbert (Fidesz) arra is felhívta a figyelmet, hogy nem a kormány ellenőrzi az Országgyűlést és a képviselőket, hanem fordítva. Ezzel többek között Gusztos Péter (SZDSZ) is egyetértett - tudta meg a távirati iroda.

A fideszes politikus azt is felvetette, hogy míg a képviselők tiszteletdíja öt év alatt alig több mint harminc százalékkal nőtt, addig a miniszteri illetményt majdnem 170 százalékkal emelték, és szerinte ez utóbbi is irritálja az emberek többségét.

Göndör István (MSZP) frakcióvezető-helyettes arról beszélt a házbizottság ülésén, hogy a politikusság is főállású munka, és el kell dönteni, hogy megfizetik-e rendesen vagy azt ajánlják a képviselőknek, hogy keressenek mellette más jövedelemszerző tevékenységet - értesült az MTI.

A hiányzások szankcionálásával kapcsolatban többen megjegyezték, hogy a bizottságok ülésezési rendje miatt képtelenség, hogy a képviselők megfelelő arányban és számban részt vegyenek az üléseken, amelyek többször a frakcióülésekkel és a plenáris üléssel is egy időben vannak. Az MTI úgy tudja, a frakciók képviselői szerint ezen a területen a kormánynak is lenne dolga, hiszen a bizottságokban az államtitkár, vagy a miniszter helyett köztisztviselők jelennek meg, hogy érveljenek a tárca előterjesztései mellett, de ők a politikai vitában nem tudnak részt venni.

A távirati iroda információi szerint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Gyurcsány Ferencnek írt válaszlevelében sérelmezte a javaslatok időzítését, amely álláspontja szerint rontja a Ház és az országgyűlési képviselők egyébként is megtépázott tekintélyét. Emlékeztetett arra is, hogy 2006-ban már szigorították a költségtérítésre vonatkozó szabályozást és megállapodtak arról, hogy folytatják az egyeztetéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Őrszem
2007. szeptember 23. 22:18
Gyurcsány ötletei diktaturikusak, a nép nyúzásáról szól.ma-holnap mehetünk legelni a rétre,persze ha csak nem kell azután is adót fizetnünk.Aki nem igy érez,az lop ,csal, és hazudik!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását