2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Nabocco üres

Oroszország magyarországi nagykövetének véleménye szerint az állítólagos energiafüggőség nem gazdasági fogalom, politikai kérdés, csakúgy, mint az energiabiztonság megteremtése, amely minden kormánynak feladata.
2008. november 20. csütörtök 06:10 - Hírextra
Igor Szavolszkij a Pallas Páholy biztonságpolitikai klubjának vendége volt szerda este, és a globális, biztonságpolitika és világgazdasági témák ismertetése mellett kérdésekre is válaszolt.
A hallgatóság soraiból érkezett, az orosz energiahordozóktól való európai függőségre vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: ha az Európai Uniónak sikerül közös energiastratégiát kialakítania - ami szerinte nem kifejezetten valószínű -, az nem lenne Oroszország érdekei ellen való.

Példaként említette, hogy Magyarország és Portugália, bár más-más okból és irányból, energetikailag kiszolgáltatottnak minősíthető. Ennek a kiszolgáltatottságnak "nincs gazdasági tartalma, politikailag pedig propagandisztikus felhangot kapott". Úgy ítélte meg, hogy ugyanez vonatkozik a tervezett Nabucco gázvezetékre.

"Nincs meg az a szervező erő, amelyik gazdaságilag érdekelt, és meg is tudja csinálni ezt a vezetéket. A Németországba tartó Északi Áramlat ellenben már közös európai projekt. Véleménye szerint ilyen lesz a Déli Áramlat is, amelynek létrehozására megvan a szándék, a pénz és a piac. A Nabucco esetében ez utóbbi is hiányzik" - tette hozzá.

Szavolszkij elmondta: nagykövetként nem foglalkozik a Nabuccóval, ez nem feladata, csak a Déli Áramlat létrehozásával kell foglalkoznia. Ez a vezeték biztonságossá teszi Európa gázellátását.
Ezt az állítását alátámasztandó felidézte, hogy a Szovjetunió és Oroszország negyven éve szállít földgázt Európába, és egyetlen egyszer sem szegte meg a szerződést. Utalt a két fél kölcsönös függőségére.

A zsúfolásig megtelt helyiségben a pótszékeket is igénybe vették, és még így is tucatnyian álltak.
A nagykövet kérdést kapott a magyar-orosz kapcsolatoknak az esetleges kormányváltás utáni távlataira vonatkozóan. Válaszában azt hangoztatta, hogy a Fidesz táborában nem, csak "az elnök és a fő külpolitikus" részéről tapasztalnak oroszellenességet, továbbá legfeljebb egy szűk holdudvarban. Ez is, mint mondta, "fordítás amerikai neokonzervatív angolból".

Igor Szavolszkij úgy értékelte, hogy számos európai példa bizonyítja: Moszkva a konzervatív és a szocialista kormányokkal is együtt tud működni, külön utalt Franciaországra, Németországra és Olaszországra.

Felhívva a lengyel példára a figyelmet, azt mondta: konfrontáció a magyar kormányváltás után sem lesz. "Vannak olyan politikai vezetők, akiket mi nem látunk" - fogalmazott, hozzátéve: "ha nem lesz politikai párbeszéd, azt Oroszország túléli". A pragmatikus kapcsolatok, a gyakorlati együttműködés ettől még megmarad.

Nem vetette el annak lehetőségét, hogy kormányra kerülve a Fidesz megváltoztatja az Oroszországhoz való viszonyát. "Ekkor számunkra legfeljebb időbe kerül, hogy meggyőződjünk, valóban megtörtént-e ez a változás" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását