2024. május 5. - Györgyi

Veszteséges olajüzlet

Mostanra már csak Szaúd-Arábia nem veszít a kitermelésen, a többi olajtermelő ország a jelenlegi 50-60 dolláros világpiaci ár mellett veszteségesen termel - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője. Skáre Balázs hozzátette: piaci pletykák szerint a
2008. november 15. szombat 08:36 - Hírextra
Egyedül Szaúd-Arábia számára nem veszteséges az olajkitermelés a jelenlegi 50-60 dolláros világpiaci árszintnél, a piaci pletykák szerint éppen ezért november 29-én az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) rendkívüli ülést tart, amelyen a kitermelés visszafogásáról dönt majd - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Az olaj iránti kereslet továbbra is csökken, az Egyesült Államok készletei pedig hétről hétre nagyobbak - tette hozzá Skáre Balázs, aki szerint ugyanakkor gond ellátási problémákhoz vezethet a hirtelen kínálatszűkítés és a beruházások elmaradása miatt, ha a világgazdaság helyrerázódik.

A Solar Capital elemzője úgy véli: amikor az olaj ára 147 dollárról csökkenni kezdett, annak még nem fundamentális oka volt, ám az olimpia végével és a hitelválság elharapódzásával visszaesett a kereslet, ráadásul az Egyesült Államok, valamint Európa egy része is recesszióba került.

Mindezek együttes hatása vezetett odáig, hogy az olaj ára a jelenlegi 50-60 dolláros árszintig süllyedt - tette hozzá Skáre Balázs, megjegyezve: ha a részvénypiacokon emelkednek az árfolyamok, az árupiacon is hasonló folyamat indul be, de ennek a fordítottja is igaz.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását