2024. május 4. - Mónika, Flórián

Napirend előtt az országgyűlésben

A fogyatékkal élők jótékonysági koncertjéről, a vegyi anyagok besorolásáról, a magyar élelmiszerek fontosságáról, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia vezetőválasztásáról, valamint a kormányzati reformok elmaradásáról beszéltek a képviselők kedden napirend
2008. november 11. kedd 11:30 - Hírextra
Hirt Ferenc (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarországon először tartanak olyan rendezvényt, amelyet fogyatékkal élők szerveznek azért, hogy egészséges embertársaikon segítsenek.
Értelmi sérült fiatalok egy csoportja létrehozott egy együttest, amely pénteken ad jótékonysági koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, hogy hátrányos helyzetű, árva gyerekeket segítsen - mondta.

A képviselő arra kérte a képviselőket, hogy támogassák jelenlétükkel és jegyvásárlásukkal a koncertet.Korózs Lajos szociális államtitkár közölte: ez a kezdeményezés egyedülálló a világon. Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy színvonalas műsor lesz november 14-én, a sportarénában.

Kiemelte, hogy 6,8 millió forinttal támogatta a minisztérium a rendezvényt.Józsa István (MSZP) kiemelte, hogy intenzív szakaszába lépett az európai kémiai biztonsági közösségi rendelet végrehajtása. Az összes európai polgár védelmét szolgálja a rendelet - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a rendelet értelmében megtörténik minden egyes vegyi anyagot regisztrálása, engedélyezése, és ha kell, korlátozása.Mint mondta, a rendelet célja, hogy az emberi egészség- és környezetvédelem javítása érdekében előrelépést hozzon, valamint a vegyipar versenyképességét növelje.

Vojnik Mária egészségügyi államtitkár válaszában közölte: a rendelet arról szól, hogy azokat a kémiai agyagokat, amelyek a mosóportól kezdve a gyerekjátékok festékanyagában is megtalálhatók, engedélyezni, és ha szükséges, korlátozni kell. Hozzátette: az Országos Kémiai Biztonsági Intézet feladata lesz, hogy tájékoztatást adjon az ipar képviselőinek a rendeletben foglaltakról.

Lengyel Zoltán (MDF) arról beszélt, hogy az MDF és a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt (FKNP) egyaránt elsőrendű feladatának tartja a magyar vidék tradicionális ízeinek, jellegzetességeinek megőrzését.

Hangsúlyozta: Magyarország elsőrangú érdeke, hogy a magyarok és a kiváló minőségű magyar élelmiszerek ismét egymásra találjanak. Kiemelte: az uniós csatlakozást követően egy nagyon erős túlszabályozás lépett életbe, amely megnehezítette többek között a helyi vágóhidak, valamint a tejtermelők munkáját.

Az MDF-es politikus közölte: az a cél, hogy a vidéki emberek helyben állítsanak elő helyben fogyasztható élelmiszereket. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy a helyi kis vágóhidak szabályozását a kormány újra nézze át.

Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár úgy válaszolt: nagyon aktuális ma Magyarországon a helyi feldolgozás erősítése. Hozzátette: a falusi turizmust kell fejleszteni, amelynek kapcsán helyben előállított élelmiszereket lehet felszolgálni a vendégeknek.

Beszélt a mobil vágóhíd lehetőségéről is, mint megoldásról.Rétvári Bence (KDNP) arról beszélt, hogy Zuschlag János "bombariadót rendelt" egyszer, hogy elhalasszák a Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) vezetőválasztó gyűlését. Mindezt azért tette, mert a szervezet elnökjelöltjének megválasztását több civil szervezet nem támogatta.

A bombariadóra ténylegesen sor került, majd az elhalasztott és megismételt választáson már a jelöltet választották meg a tömörülés elnökévé - tette hozzá a képviselő.Arra kérte az államtitkárt, hogy tegyen intézkedéseket, mert szerinte a GYIK nem alkalmas arra, hogy az ifjúsági szervezeteket képviselje.

Korózs Lajos szociális államtitkár közölte: 2008. július 29-én Szűcs Erika miniszter aláírta a Gyermek és Ifjúsági Konferencia vezetője kollégiumi tagságának megszüntetését.

Gusztos Péter (SZDSZ) szerint "állami zsírleszívásra van szükség". Hozzátette: a kormány nem hajtotta végre a reformokat, megmaradt a 3.200 önkormányzat, megmaradt a 386 fős parlament is.

Feltette a kérdést: szükség van-e egyáltalán a megyei önkormányzatokra? Miért kell évi 3,5 milliárd forintért állami vezetőket nyaraltatni? - kérdezte.A világválságot nem lehet megállítani a határoknál - figyelmeztetett.

A liberális politikus felszólalására a kormány részéről senki nem kívánt reagálni.Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a felszólalások előtt megemlékezett az első világháború befejezéséről a 90. évfordulón. Emlékeztetett arra, hogy 11 millió katona halt meg az első világháborúban. Mint mondta, tudnunk kell okosan és emberségesen élni egymás mellett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását