2024. május 13. - Szervác, Imola

Közmeghallgatás a Munka, tudás, tulajdon programról

Újabb érdekképviseletek mondhatták el véleményüket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és a kormány több tagjának csütörtökön a Parlamentben a Munka, tudás, tulajdon programról egy hete megkezdett közmeghallgatás folytatásaként.
2008. április 25. péntek 07:35 - Hírextra
A Magyar Iparszövetség azon felvetésére - amelyet Tokár István elnök tolmácsolt -, miszerint legalább a tételes egészségügyi hozzájárulást kellene elengedni, mert ez nem befolyásolná érdemben a hiánycélok teljesíthetőségét, ugyanakkor viszont javítaná a kis- és közepes vállalkozások versenyképességét, Veres János pénzügyminiszter elmondta: a kormány május első hetében áll a nyilvánosság elé azzal, hogy milyen módon kívánja ösztönözni már rövid távon is a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást.

A pénzügyminiszter ugyancsak a Magyar Iparszövetség kérésére reagálva elmondta: az európai uniós forrásokra kiírandó új pályázatoknál a hátrányos helyzetű területeken a beruházásokhoz 40 százalék helyett már 50 százalékos támogatás is elnyerhető lesz. Az önrészhez a Magyar Fejlesztési Banktól igényelhetnek 50 millió forintig 8,7 százalékos kamatszinttel hitelt a vállalkozások, és a Hitelgarancia Rt. garanciavállalását is igénybe vehetik.

Veres János támogatóan nyilatkozott arról a Magyar Iparszövetség által ismertetett javaslatról is, hogy a munkavállalói, valamint a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány között hozzanak létre országos szociális megállapodást. A Gazdasági és Szociális Tanácsban már évekkel ezelőtt szó volt egy átfogó országos gazdasági, szociális megállapodásról, de ezt nem sikerült megvalósítani. Az új javaslat szerint legalább a legfontosabb keretekben kellene megegyezni egy szerényebb szociális megállapodás révén, bizonyos korlátozásokat vállalva, tisztázva, hogy kinek mit hozna egy ilyen egyezség. A pénzügyminiszter közölte: szerinte is fontos lenne, hogy elkezdjék az egyeztetést egy ilyen megállapodásról.

Veres János teljesíthetőnek tartotta a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) egyik kérését is.

Ezek szerint a Magyar Fejlesztési Bank jelenleg is működő agrárhitel-csomagját, amely forgóeszközökre vonatkozik, átalakíthatnák úgy, hogy a tulajdonos-, illetve generációváltást segítse. Horváth Gábor főtitkár szerint e nélkül a fiatalok nem tudnak tulajdonhoz jutni, és személytelen külső tőke jön a mezőgazdaságba, ami igen kedvezőtlen.

Horváth Gábor másik javaslata az volt, hogy a Torgyán József által meghonosított földhasználati nyilvántartást szüntessék meg, mert semmi értelme, viszont sok felesleges bürokráciát, vesződséget jelent az agráriumnak. Veres János szerint érdemes átgondolni ezt a javaslatot is.

Az Agrár Munkaadói Szövetség (AMSZ) javaslataira válaszolva Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: a szakképzés korszerűsítésében számítanak az agrár munkaadói szervezetek szerepvállalására.

Gyurcsány Ferenc Balogh István elnöknek válaszolva elismerte, hogy fontos a tudomány, az innováció szerepének megerősítése az agrárgazdaságban. Szólt arról is, hogy a Munka törvénykönyve módosítása során figyelembe kívánják venni a mezőgazdasági munkavégzés sajátosságait, amelyek sokban eltérnek az ipari, üzemi munkavégzés követelményeitől. Ezekhez a módosításokhoz viszont el kell nyerni a munkavállalói érdekképviseletek támogatását is - jegyezte meg a miniszterelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását