2024. április 24. - György

Stratégia az oktatás fenntartásáért

Az ukrajnai magyar nyelvű oktatás megmaradásáért stratégiát dolgoz ki egy kárpátaljai szakemberekből álló munkacsoport; erről azon az oktatási tanácskozáson állapodtak meg, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkárság
2008. november 7. péntek 11:27 - Hírextra
A tanácskozáson, amelyen kárpátaljai magyar oktatási szakemberek, pedagógusok, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Külügyminisztérium munkatársai vettek részt, az ukrajnai magyar kisebbség oktatási helyzetét értékelték, és megoldási javaslatokat terjesztettek elő - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a fórum résztvevői áttekintették az aktuális oktatási, nyelvi helyzetet és az egyes iskolatípusok konkrét problémáit.

A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás problémái mélyebben gyökereznek a jelenlegi kedvezőtlen jogszabályi környezetnél - mutatnak rá.

A kommüniké szerint "a résztvevők megállapodtak arról, hogy egy kárpátaljai szakemberekből álló munkacsoport megbízást kap a gyakorlati tapasztalatokon nyugvó közös stratégia kidolgozására, amely az ukrajnai magyar oktatás megmaradását szolgálja".

Az ukrán nyelvhasználati törvényhez kapcsolódó oktatási miniszteri rendeletnek a kisebbségi anyanyelvi oktatást hátrányosan érintő hatására korábban már több magyar politikus is felhívta a figyelmet.

Göncz Kinga külügyminiszter néhány napja egy budapesti rendezvényen szólt arról, hogy a rendelet következtében Kárpátalján már most kimutathatóan kevesebben jelentkeztek magyar iskolákba, mivel szomszédunknál az emelt szintű érettségi és felvételi vizsgát néhány év múlva már csak ukránul lehetne letenni. Hozzátette: magyar részről minden szinten folyamatosan felvetik, hogy ez így nem fogadható el, komolyan veszélyezteti a nyelv megőrzése és a szabad nyelvhasználat lehetőségét, amelyet Ukrajna is vállalt, több nemzetközi kötelezettség formájában.

Ugyancsak kifogásolta a rendelkezéseket Szent-Iványi István, az SZDSZ külügyi kabinetjének elnöke, európai parlamenti képviselő. Ukrajna EU-nagykövetéhez szeptember elején írt levelében nehezményezte, hogy a jövőben többi között a földrajzot és a történelmet csak ukrán nyelven oktatják az országban, két tannyelvű intézménnyé alakítva a kisebbségi nyelvű oktatási létesítményeket.

Ukrajna oktatási minisztériuma júliusban jelentette be, hogy nem hatálytalanítja a nemzetiségek iskolai oktatásának államnyelvre történő átállítását előirányzó rendeletét, mindössze a végrehajtás módjáról és határidejéről hajlandó tárgyalni a kisebbségekkel.

A 461. számú rendelet ellen a kárpátaljai magyar pedagógusok felemelték szavukat, mert azt alkotmány- és törvényellenesnek tartják. Ezt az ukrajnai oktatási minisztérium visszautasította.
A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkársága szervezésében tartott fórum egyben előkészítette azt a szakmai rendezvényt is, amelyet a magyar-ukrán kisebbségi vegyes bizottság döntése szerint 2008 végéig hívnának össze ugyanebben a témában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását