2024. április 25. - Márk

Megalakult az SZDSZ határon túli magyarság szekciója

Megalakult a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) határon túli magyarság szekciója, a grémium elnökéül Kovács Kálmánt választoták - jelentette be Szent-Iványi István, az SZDSZ külügyi kabinetjének vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 8. hétfő 13:05 - Hírextra
A szekció célja, hogy az SZDSZ külpolitikájában markáns, hangsúlyos szerepet kapjon a határon túli magyarsággal való foglalkozás - fogalmazott a liberális politikus a külügyi kabinet ülése után.

Hangsúlyozta: az SZDSZ vezetése és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke személyesen is azt várja a párt új szekciójától, hogy tekintse át, vitassa meg mindazokat az alapelveket, amelyeket a liberális párt a határon túli politikájában képvisel.

Szent-Iványi István elmondta azt is: Fodor Gábor a közeljövőben látogatást tesz Kárpátalján, a Vajdaságban, valamint Szlovákiában, az utak előkészítés a most alakult szekció dolga lesz.
Kovács Kálmán kiemelte: pártja szakítani szeretne a túlságosan racionális határon túli politikával, amely - szavai szerint - nélkülözi az emóciókat és a kulturális értékeket. Mint mondta, az SZDSZ határon túli politikája továbbra is az önrendelkezésre és a szabadságjogokra épít. Éppen ezért a határon túli magyarság önrendelkezési igényével az SZDSZ egyetért és támogatni fogja a jövőben is - tette hozzá.

Szent-Iványi István közölte: a külügyi kabinet tárgyalt az orosz-grúz konfliktusról is, amelynek, mint mondta, nemcsak Grúziát érintő következményei vannak. Kiemelte, fontos az a hatás, amelyet a konfliktus Európa alternatív energiaellátására gyakorol.

Újságírói kérdésre válaszolva a politikus az általuk javasolt szakértői kormány kapcsán azt mondta: az SZDSZ egységes ebben a kérdésben. Mindenki egyetért abban, hogy olyan megoldást kell találni, ami az ország érdekeit helyezi előtérbe - tette hozzá.

Közölte: Gyurcsány Ferenc "vagdalkozását" ebben a témában nem kívánja kommentálni. "Úgy látom, hogy ez már egy végjáték az ő esetében" - mondta Szent-Iványi István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását