2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kárpátalján kevesebben jelentkeztek magyar iskolákba

Az ukrán nyelvhasználati törvényhez kapcsolódó oktatási miniszteri rendelet következtében Kárpátalján már most kimutathatóan kevesebben jelentkeztek magyar iskolákba - mondta Göncz Kinga külügyminiszter pénteken Budapesten.
2008. október 31. péntek 16:40 - Hírextra
A külügyi tárca vezetője a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) külpolitikai szakosztályának adott tájékoztatást a magyar diplomácia aktuális helyzetéről.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az ukrán nyelvhasználati törvényhez kapcsolódó oktatási miniszteri rendelet mennyiben sújtja a kárpátaljai magyarokat, Göncz Kinga úgy válaszolt, már most kimutathatóan kevesebben jelentkeztek magyar iskolákba, mivel szomszédunknál az emelt szintű érettségi és felvételi vizsgát néhány év múlva már csak ukránul lehetne letenni.

Hozzátette: magyar részről minden szinten folyamatosan felvetik, hogy ez így nem fogadható el, komolyan veszélyezteti a nyelv megőrzése és a szabad nyelvhasználat lehetőségét, amelyet Ukrajna is vállalt, sokfajta nemzetközi kötelezettség formájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását