2024. május 6. - Ivett, Frida

Nagycsésci gyilkosság

Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két nagycsécsi családi házra hétfőre virradóra ismeretlen tettesek; a támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő életét vesztette. Roma vezetők szerint rasszista indíttatású támadás történt. A rendőrség kiemelt ügyké
2008. november 3. hétfő 19:06 - Hírextra
Nagycsécsen a Dózsa György utca végén lévő két, csaknem szemközti házat érte a támadás. Az egyik épületben - miután bedobták a Molotov-koktélt - tűz keletkezett. A házban tartózkodó három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni a lakásból, eközben érte a halálos lövés a 40 éves nőt és a 43 éves férfit. A ház tulajdonosa is megsérült.

Éles lőfegyverből adták le a lövéseket, a támadó azonban nem láthatta, hogy ki és hol tartózkodik a házban, tehát nem célzott lövésekről van szó - mutatott rá Mecser Tamás, a megyei rendőrség bűnügyi igazgatója.

A szemben lévő házra is dobtak Molotov-koktélt - ott két gyermek és a szülők voltak otthon -, de az nem gyulladt be, így nem is okozott tüzet. Az elkövetők elmenekültek a támadás után, a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást.

A rendőrség a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közös, külön nyomozócsoportot hozott létre. Draskovics Tibor rendészeti miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány szándéka, hogy ennek az ügynek minden eleme váljék ismertté. "Értsük és tudjuk meg, kiket és mi motivált, volt-e valamilyen rasszista vagy etnikai oka a gyilkosságnak, vagy valami más húzódik meg mögötte" - közölte a miniszter, aki az uzsorakölcsönt az egyik lehetséges motívumnak nevezte.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint etnikai jellegű támadás történt. Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője, miután Balog Józseffel, a roma érdekképviseleti szervezet általános elnökhelyettesével a helyszínen tájékozódott a történtekről, az MTI-nek elmondta: az etnikai jellegű támadás lehetőségét erősíti, hogy két szomszédos település, Sajószöged és Sajóörös romák által üzemeltett kocsmájára is Molotov-koktélt dobtak a lövöldözést megelőzően, hétfőre virradóra.

Az OCÖ szóvivője elmondta, hogy rendkívüli találkozót kezdeményeznek az országos rendőrfőkapitánnyal és az igazságügyi miniszterrel, az ügyben eljáró megyei nyomozókat pedig arra kérik, a lehető legrövidebb időn belül találják meg a támadókat, mert - mint fogalmazott -, "amíg ilyen emberek szabadlábon vannak, addig egyetlen cigány sem lehet biztonságban Magyarországon".

Balog József, az OCÖ elnökhelyettese közölte, hogy a megtámadott családok tagjainak az OCÖ minden, erkölcsi, jogi és anyagi segítséget megad.Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese és Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP-frakció megdöbbent és elfogadhatatlannak tartja az ilyen támadásokat, függetlenül attól, hogy azok magyar vagy valamely kisebbséghez tartozó embereket érnek. Teleki László kezdeményezte, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottsága ítélje el a történteket.

Balog Zoltán (Fidesz), a bizottság elnöke óvatos megfogalmazásra, kinyilatkoztatásokra intette a politikusokat, mert - mint kiemelte - az ügyben eddig nem bizonyított a rasszista indíttatás. Közölte, hogy nem szabad elébe menni a dolgoknak, meg kell várni a rendőrségi vizsgálat eredményét.
A politikus kijelentette: mindegy, hogy a támadás áldozatai tartoztak-e valamilyen kisebbséghez, egy kettős gyilkosságot mindenki elítél. Mint hozzátette, ha bebizonyosodik, hogy a borsodi kistelepülésen csak azért támadtak az emberekre, mert azok romák, elsőként fogja felemelni hangját az ilyen jellegű cselekedetek ellen.

Tájékoztatása szerint a hétvégi dunaszerdahelyi rendőri fellépés mellett a Nagycsécsen történt gyilkossági ügyet is tárgyalni fogják keddi ülésükön.Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő hétfőn, a településen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján gyors és szakszerű vizsgálatot kért a rendőrségtől, beleértve a rasszista indíttatás lehetőségének áttekintését is.

A Tiszaújvárostól tíz kilométerre lévő, 916 lakosú Nagycsécsen történt támadásról a helyiek azt mondták, a robbanásra lettek figyelmesek. Nagy Tibor - aki maga is megsérült a támadás során - az MTI-nek azt mondta: felesége és bátyja halt meg; felálltak, hogy kinézzenek az ablakon, akkor érte őket a lövés.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást, az ügyben egymillió forint nyomravezetői díjat tűztek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását