2024. május 3. - Tímea, Irma

Múzeumi csere-bere

Két különleges kiállítás valósul meg idén a Göcseji Múzeum szervezésében: Nyugat-Szibériából származó, kora vaskori bronztükröket mutatnak be Zalaegerszegen, a lengyelországi Krosnóban pedig zalaegerszegi céhekről, kézművesek életéről szóló tárlat nyílik.
2008. november 3. hétfő 19:12 - Hírextra
Zala megyében első alkalommal mutatnak be szibériai kiállítást: a Hanti-Manszijszk múzeum gyűjteményéből álló tárlat december 8. és 15. között lesz látható a Göcseji Múzeumban - közölte Vándor László megyei múzeumigazgató hétfői sajtótájékoztatóján Zalaegerszegen. A kiállítási anyagokról az igazgató elmondta, hogy a korai vaskorban a tükrök bronzból készültek, a felületét fényesre polírozták. A hátoldalán a napi életet, sámán szertartást, vagy éppen halászatot bemutató ábrázolások láthatók. A bronztükrök több generáción keresztül tovább öröklődtek, így a motívumokat az örökösök tovább folytatták.

A Lengyelországban megrendezésre kerülő kiállításról Vándor László megjegyezte: Krosnóban, a Fő tér egyik pincéjében idén nyílt meg a Kézműves Múzeum, ahol az első külföldi kiállítás a zalaegerszegi lesz. A Mesterségek dicsérete - képek és emlékek Zalaegerszeg életéből a 19-20. századfordulóján című tárlat azért is érdekes, mert a Monarchia idején, a 19-20. század fordulóján rengeteg azonosság volt a két város életében.

A fotóanyaggal illusztrált helytörténeti gyűjtemény a céhesek és a mesteremberek mindennapjait mutatja be. Főként azokat a mesterségeket - szabó, csizmadia, pék - választották ki, amelyek ugyan egy kicsit más formában, a lengyel hagyományoknak megfelelően Krosnóban is léteztek. Bemutatják például azt, hogy miként alakult át, formálódott a monarchia két kisvárosában a párizsi divat.

A szibériai gyűjtemény zalaegerszegi bemutatását az oktatási minisztérium és a megyei önkormányzat, a krosnói kiállítást pedig a megyeszékhelyi önkormányzat támogatásával valósítják meg.

A múzeumigazgató azt is elmondta, hogy előkészítés alatt áll a keszthelyi Balatoni Múzeum állandó kiállítása, amelyen Aranyhíd címmel a Balaton történetét mutatják be. A kiállítás összköltsége 46 millió forint. A tárlat első része jövő nyáron nyílik meg, a teljes kiállítás pedig várhatóan 2010-ben készül el.

Vándor László hozzáfűzte: idén nőtt a kiállítások és a múzeumi rendezvények látogatottsága. Szeptemberig összesen 48 ezer látogató volt a Göcseji Múzeum - állandó, időszaki, falumúzeumi és Deák-kúriai - rendezvényein, négyezerrel több, mint az elmúlt évben.

A Falumúzeumban tavaly 31 ezren voltak, idén pedig már meghaladta a 34 ezret a látogatók száma. A Falumúzeumban idén még két alkalommal tartanak hagyományőrző rendezvényt: november 8-án, Márton-napjához kapcsolódva a "libák" lesznek majd a főszereplők, a hónap végén pedig Zalai disznótoros címmel a falusi disznóölést és gasztronómiai szokásokat mutatják be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását