2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Már 50 éve táncolnak

Ünnepi gálaesttel emlékezik meg alapítása 50. évfordulójáról Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes vasárnap a Művészetek Palotájában. Az esten eljátsszák az utóbbi három és fél évtized kiemelkedő táncalkotásait - jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon
2008. november 3. hétfő 18:33 - Hírextra
A kezdetektől - 1958-tól - a hetvenes évek elejéig Molnár István koreográfiái és Tímár Sándor - a többi között Bartók Béla zeneműveire készített - alkotásai jellemezték az együttes munkáját.
Majd 1970-től Martin György zene- és tánckutató tudományos munkássága és barátsága segítségével Tímár Sándor ebben a műhelyben fejleszthette ki addig a világon egyedülálló táncoktatói módszerét.

Rögtönzött paraszttáncot színpadon először a Bartók Együttestől láthatott a közönség, és így válhatott a táncházmozgalom fő központjává, és szinte világméretű elterjesztőjévé.
Számos alkalommal járt Tímár segítőtársaival Japánban, ahol először a tanárokat tanították meg a néptánchagyományok életben tartásának módszereire.

Mert - fejtette ki az alapító és mai igazgató, Szappanos Tamás is - nem magyar néptáncot oktatnak a nagyvilágban, hanem azt a szisztémát, amellyel ki-ki a maga értékeit tudja megőrizni és felmutatni.

Az amatőr táncosokat professzionális előadóvá fölnevelő együttes volt a táncházmozgalom bölcsője. Két érdeklődő fiatal - ekkor még szintén amatőr muzsikusok -, Sebő Ferenc és Halmos Béla csatlakozott Tímárhoz. Sebő, aki ma a Zeneakadémia egyik népzeneoktatója, elmondta: ők csupán lelkesek voltak, és a tánc teremtett rendben a muzsikájukban.

Szerinte főnixként kelt életre az a néptánc és népzene, amelynek a lejegyzését Bartók, Lajtha és a többiek, valamint Martin, a Pesovár-testvérek elkezdték. Ez a kincs ma is adhatna feladatot az utódoknak.

Az együttesből olyan, ma már világhírű művészek indultak, mint ifjú Csoóri Sándor, Sebestyén Márta, vagy a koreográfus Kovács Gerzson Péter, továbbá az építészként híressé vált Zoboki Gábor.

Az egykor a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete által alapított Bartók Együttes mai fenntartója Budapest Főváros és a Budapesti Művelődési Központ. A BMK élére a múlt héten ismét kinevezett Margittai Katalin akkor elmondta, hogy a következő időszak legnagyobb kihívásnak az intézmény új helyszínre költözését tartotta.

Szappanos Tamás igazgató az MTI kérdésére megjegyezte: csak híreszteléseket ismer arról, hogy a jelenlegi, XI. kerületi objektumot lebontják, egyelőre nincs tudomása arról, hogy mikor, hová költözne az intézmény, és hogy ez működésüket mennyiben érintené.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását