2024. május 3. - Tímea, Irma

150 éve született Theodore Roosevelt

Ő volt a férfias őserő megtestesülése, de a százötven éve, 1858. október 27-én született amerikai elnök, Theodore Roosevelt nevét mégis egy népszerű gyerekjáték, a teddy mackó tette halhatatlanná.
2008. október 25. szombat 14:12 - Hírextra
A jómódú, holland, ír és skót eredetű családból származó Roosevelt asztmája miatt gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért nagy figyelmet fordított a testedzésre, fizikai erejének növelésére. A Harvard egyetemen végzett, s már 23 évesen New York állam parlamentjének republikánus képviselőjévé választották. 1897-98-ban már haditengerészeti miniszterhelyettes volt, de az amerikai-spanyol háború kitörésekor lemondott tisztségeiről és "kemény lovasok" néven ismerté vált önkéntes alakulatot szervezett. A csatamezőkről nemzeti hősként tért vissza, egyenesen New York kormányzói székébe.

1901-ben William McKinley alelnökeként jutott be a Fehér Házba, s McKinley meggyilkolása után még abban az évben, 1901. szeptember 14-én ő lett az Egyesült Államok 26. elnöke. A mai napig ő került legfiatalabban (42 évesen és 322 naposan) a tisztségbe (a választott elnökök között John F. Kennedy a rekorder). 1904-ben újraválasztották, így 1909 márciusáig volt hivatalban.

Elnöksége idején megerősítette az elnöki hatalmat és a kormány befolyását a nagytőke és a munkásság közötti konfliktusok kezelésében, az általa indított "Becsületes játszma" program keretében korlátozta a holdingok hatalmát. Lépéseket tett a politikai korrupció visszaszorítására, szabályozta a vasutak és az élelmiszeripar működését, utóbbi intézkedései a modern fogyasztóvédelem alapjainak lerakását is jelentették.Megduplázta a nemzeti parkok számát, nemzeti emlékhelyeket, vadrezervátumokat hozott létre, öntözési és fásítási programot indított.

Külpolitikáját egy mondása nyomán (halkan beszélj és furkósbotot vigyél magaddal) furkósbot-politika ként jellemzik. A Monroe-elv újraértelmezésével kimondta, hogy az Egyesült Államoknak joga van beavatkozni az eladósodott latin-amerikai országok belügyeibe. Támogatta Panama függetlenségét Kolumbiától, cserébe megkapta a Panama-csatorna használati jogát, 1906-ban egy felkelés miatt megszállta Kubát. A halk beszéd példájaként 1905-ben ott bábáskodott az orosz-japán háborút lezáró béke megkötésénél, közvetítő tevékenységéért első amerikai elnökként kapott Nobel-békedíjat.

Hivatalából távozva létrehozta a Progresszív Pártot, s annak színeiben indult az 1912-es választáson. Hiába, hogy egy merénylet után 50 percig beszélt golyóval mellében, a választók elfordultak tőle. A hőn áhított harmadik elnöki ciklusért folytatott harcának 1919. január 6-án bekövetkezett hirtelen halála vetett véget. Magyar vonatkozás, hogy Roosevelt kedvenc könyve Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője című könyve volt.

Igen népszerű politikus és szenvedélyes vadász volt, az újságok csak Teddyként emlegették. A legenda szerint egy 1902-es vadászaton, amelyen egyetlen zsákmánya egy sebesült medve lehetett volna, megkegyelmezett az állatnak. A hír hallatán kérte volna egy házaspár, hogy játék mackóikat az elnök után nevezhessék el. A medve megmenekülésének részletei nem tisztázottak, de a játékokat ma is teddy mackónak nevezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását