2024. május 19. - Ivó, Milán

A Fidesz és a finn válságkezelési tapasztalatok

Finnország drasztikus költségvetési kiadáscsökkentéssel, adócsökkentéssel és a kutatás-fejlesztésre fordított pénzek növelésével kezelte az országot az 1990-es évek elején sújtó válságot - erről Jyrki Kaitanen, finn pénzügyminiszter, a finn konzervatív Ko
2008. október 31. péntek 12:54 - Hírextra
A finn politikus beszámolója szerint az 1990-es évek elején Finnország nagyon komoly gazdasági recessziót élt át, amiből négy intézkedéssel kerültek ki. Először is növelték a hazai vállalatok versenyképességét, mégpedig azzal hogy leértékelték saját valutájukat. Hozzátette: ez ma már nem lenne lehetséges.

Emellett - folytatta Jyrki Kaitanen - drasztikus költségvetési kiadáscsökkentést hajtottak végre, 6 év alatt a GDP 10 százalékának megfelelő mértékben csökkentették a költségvetési kiadásokat, majd csökkentették a vállalati adókat, hogy több pénzt hagyjanak a finn kis- és közepes vállalkozásoknál, így ösztönözve a befektetést. A költségcsökkentéssel párhuzamosan több pénzt fordítottak a kutatásfejlesztésre.

A finn pénzügyminiszter kijelentette: egyértelmű, hogy válság megoldásának eszközei a magyarok kezében vannak, de európai szinten mindent megtesznek, hogy támogassák Magyarországot. Jyrki Kaitanen, aki az Európai Néppártban Orbán Viktorhoz hasonlóan alelnöki posztot tölt be, hangsúlyozta: egyáltalán nem akar beavatkozni a magyar belpolitikába, de a természetesen a Fideszt, mint testvérpártot támogatják.

Mint mondta, azért van itt, hogy a magyar kormányt, és a Fideszt is biztosítsa arról: Finnország támogatni fogja Magyarországot jelenlegi a pénzügyi válságban.

Navracsics Tibor azt mondta: a találkozón egyetértettek abban, hogy mindenekelőtt a gazdasági növekedés feltételeit kell megteremteni Magyarországon. Nem a megszorításokon, hanem a növekedésen keresztül vezet válságból kivezető út - tette hozzá. A finn tapasztalatokról szólva úgy vélekedett, akkor is gazdasági élet élénkítése, az adócsökkentés, a kutatás-fejlesztés, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatása jelentette a megoldást, amely kivezette Finnországot válságból.

Mint elhangzott, a Fidesz fájdalmasnak tartja, hogy Magyarország 2002-es, viszonylag jó pozíciói után most olyan helyzetbe került, amelyben a Nemzetközi Valutalaptól kell segélyt kérnie a válság túlélésére.

Kérdésre válaszolva a finn pénzügyminiszter elmondta: csütörtökön találkozott a magyarországi finn üzleti közösség vezetővel, akik kedvező hangulatban voltak, bár azt nem tudta megmondani, az itt lévő céget túlélik-e válságot anélkül, hogy alkalmazkodnának a helyzethez.

Jyrki Kaitanen kiemelte, hogy a finn energiacégek érdeklődnek a magyar befektetések iránt, például az atomenergia vagy a távfűtés területén, emellett ösztönözni fogják, hogy kutatás fejlesztési projekteket Magyarországra telepítsenek.

Arra a kérdésre, hogy a bérbefagyasztás a közszférában növelheti-e a korrupciót, Navracsics Tibor azt mondta, amikor az életviszonyok rosszabbodnak, és nehezebbé válik a megélhetés, mindig újabb és újabb lehetőség teremtődhet a közszféra megkörnyékezésére olyanoknak, akik nem a legális csatornákat használják.

Az elmúlt hat évben a szocialistáknak a fegyelmezett és erkölcsös közszolgálati munka túl sokat nem ért, ami a korrupciót illetően is borúlátó előrejelzésekre ad okot - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását